901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Malezija je zaradi "striptiza" na sveti gori obsodila tuje turiste

Deli na:
Malezija je zaradi "striptiza" na sveti gori obsodila tuje turiste

Foto: Reuters

Zaradi nespodobnega vedenja bodo iz Malezije deportirali štiri zahodne turiste. Četverica je priznala krivdo v zvezi z obtožbami, da so se (napol) goli fotografirali na priljubljeni izletniški gori Kinabalu. Njihovo dejanje je po mnenju nekaterih, za katere gora velja za sveto, celo povzročilo nedavni smrtonosni potres.

Turiste - 24-letno Britanko, 24-letnega Nizozemca ter 23- in 22-letna brata in sestro iz Kanade - so aretirali v začetku tedna, potem ko je 5. junija malezijsko goro Kinabalu na otoku Borneo stresel močan potres, ki je vzel življenja 18 ljudi.

Sodišče v Kota Kinabalu jim je izreklo tridnevno zaporno kazen, ki pa so jo turisti že odsedeli, saj so bili v zaporu od torka.

Prav tako je sodišče vsakega oglobilo za dobrih 1100 evrov ter zaradi "nespodobnega vedenja na javnem mestu" odredilo njihovo deportacijo iz države. Kdaj se bo to zgodilo, za zdaj ni jasno.

"To je poziv turistom, da ne prezirajo lokalnih tradicij in kulture," je sporočil minister za turizem Masidi Manjun. "Glede na to, da so krivdo priznali in se pokesali, je pravično, da se jih izpusti z globo sodišča," je dodal.

4095 metrov visoka gora Kinabalu je uvrščena na seznam svetovne dediščine in je priljubljena turistična destinacija. Med nekaterimi plemenskimi skupinami velja za sveto goro, zato so fotografije turistov, ki so zaokrožile po internetu, mnoge Malezijce razjezile.

Četverica si je za izziv postavila preveriti, kdo izmed njih lahko prenese svež gorski zrak, ob tem pa niso upoštevali svaril lokalnega vodiča. Mladeniča sta se povsem slekla, medtem ko sta bili dekleti zgoraj brez. Nespodobno izpostavljanje in podobna dejanja so v pretežno muslimanski Maleziji deležni velikega neodobravanja.