901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Makedonci bodo kljub krizi 5. junija šli na volišča

Deli na:
Makedonci bodo kljub krizi 5. junija šli na volišča

Foto: Bobo

Predsednik makedonskega parlamenta Trajko Veljanoski je danes za 5. junij sklical predčasne parlamentarne volitve, kljub temu, da se je opozicija zaradi hude politične krize in protestov zavzemala za njihovo preložitev. Vodja najvplivnejše opozicijske stranke SDSM Zoran Zaev je že napovedal, da bodo v njegovi stranki volitve bojkotirali.

Po mnenju Zaeva pogoji za svobodne in pravične volitve v Makedoniji trenutno niso izpolnjeni. Zaradi napovedi bojkota SDSM se po poročanju makedonskih medijev legitimnost volitve že vnaprej postavlja pod vprašaj, povzema srbska tiskovna agencija Tanjug.

V Makedoniji se trenutno vrstijo protesti, ki jih je sprožila torkova odločitev predsednika države Gjorgeja Ivanova o pomilostitvi vseh, ki so bili osumljeni sodelovanja v aferi s prisluškovanjem, zaradi katere se je država že pred meseci znašla v hudi politični krizi.

Med 56 pomiloščenimi je tudi bivši premier Nikola Gruevski, ki je bil premier od avgusta 2006, januarja letos pa je odstopil v skladu z dogovorom o rešitvi politične krize, ki so ga dosegli voditelji makedonskih strank ob posredovanju EU. Med oproščenimi sta tudi bivši vodja makedonske tajne službe Sašo Mijalkov in notranja ministrica Gordana Janukolovska.

Za danes popoldne so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v Skopju napovedani novi protesti, na katerih zbrani med drugim zahtevajo odstop Ivanova. Na četrtkovih protestih je prišlo tudi do nasilja. Kot navaja makedonski portal media.mk, so se v četrtek v središču Skopja demonstranti spopadli s policisti. Pri tem sta bila ranjena najmanj dva policista, 14 protestnikov so aretirali, portal povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Vladna stranka VMRO-DPMNE, ki jo vodi Gruevski, naj bi po poročanju makedonske tiskovne agencije Mia danes v pismu predsedniku Ivanovu predlagala, naj znova premisli o svoji odločitvi. Kot so pojasnili, odločitev predsednika ni v skladu z zavezami stranke, da je potrebno kaznovati vse storilce kaznivih dejanj. Pismo naj bi podpisali predstavniki štirih glavnih strank.