Revija Reporter
Svet

Maduro Venezuelo rine v diktaturo

Reporter, STA

30. jul. 2017 5:55 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro bo kljub številnim protestom in stavkam danes izvedel sporne volitve v ustavodajno skupščino.

Opozicija volitvam vztrajno nasprotuje in je ta vikend pozvala k množičnim protestom, za danes pa k bojkotu volitev. Zaradi številnih nemirov je zaskrbljena tudi mednarodna javnost.

Nova skupščina bo sestavljena iz 545 članov, izbranih iz vse države, njena naloga pa bo dopolniti ustavo. Maduro je sicer zagotovil, da bodo morali novo ustavo potrditi tudi državljani na referendumu, ni pa še pojasnil, kakšne spremembe ustave zagovarja.

Opozicija Madurovim načrtom nasprotuje, saj se bojijo, da si bo z novo ustavo Maduro okrepil svojo oblast in uvedel diktaturo. Sodeč po javnomnenjski raziskavi načrtom za ustavodajno skupščino nasprotuje okoli 70 odstotkov Venezuelcev.

Politični strokovnjak Eugenio Martinez je za francosko tiskovno agencijo AFP opomnil, da lahko okoli 20 milijonov volilnih upravičencev svoj glas odda dvakrat, zato je veljavnost volitev vprašljiva, prav tako pa ne bo prisotnih mednarodnih opazovalcev.

V petek se je kljub prepovedi na ulicah zbralo kar nekaj protestnikov, ki nasprotujejo današnjim volitvam in spremembam ustave. Protestnikov je bilo sicer manj kot na preteklih protestih ta teden. Maduro je namreč v četrtek zagrozil z desetletno zaporno kaznijo za tiste, ki bodo protestirali proti njegovi ustavodajni skupščini.

V številnih nasilnih izgredih protivladnih protestov od aprila je v Venezueli življenje izgubilo že več kot 110 ljudi. Maduro kljub pozivom vztraja pri svojih načrtih, zanese pa se lahko tudi na zvesto podporo vojske.

Zaradi nemirov v Venezueli in današnjih volitev v ustavodajno skupščino pa so zaskrbljeni tudi drugod po svetu. Zaradi Madurovih načrtov so ZDA uvedle sankcije proti 13 sedanjim in nekdanjim višjim predstavnikom Venezuele. Kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos pa je dejal, da rezultatov volitev ne bodo priznali.