gregor bezensek Svet24.si

Za predsednika Slovenije: poslanci, pravnica, ...

pnevmatika Svet24.si

Test zimskih pnevmatik: Nakup nekaterih ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Rusi črpajo denar iz SIJ, ki državo prosi za ...

predsedniski kandidati Reporter.si

Šurla za Al Jazeero Balkans: Janez Janša je ...

doncic musa Ekipa24.si

Hahaha, kakšen car! Ne boste verjeli, kakšen ...

exatlon-tekma Njena.si

Exatlon: Ni vse tako, kot je videti z domačega ...

krznar ilicic Ekipa24.si

Trener Maribora odgovoril na najbolj vroče ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Macron z izjavo razjezil Ukrajino

Deli na:
Macron z izjavo razjezil Ukrajino

Vladimir Putin in Emmanuel Macron - Foto: Profimedia

Francoski predsednik Emmanuel Macron je opozoril, da se Rusije ne sme ponižati, da bi se lahko potem, ko se zaključijo spopadi v Ukrajini, našlo diplomatsko rešitev. Ruski predsednik Vladimir Putin, s katerim je bil v zadnjih šestih mesecih na telefonu najmanj sto ur, je sicer po njegovih ocenah v Ukrajini napravil "zgodovinsko" napako.

"Mislim, in to sem mu povedal, da je naredil zgodovinsko in temeljno napako za svoje ljudi, zase in za zgodovino," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Macron v petek v pogovoru za francoske regionalne medije glede ruske vojaške operacije v Ukrajini. "S tem se je osamil. Osamitev je ena stvar, a priti ven iz tega je zelo težko," je dodal.

Poudaril je, da se Rusije ne sme "ponižati", "zato da bomo lahko na dan, ko se bodo končali boji, tlakovali pot ven z diplomatskimi sredstvi".

Francoski predsednik je ob tem povedal, da ne "izključuje" obiska v Kijevu. Francija nudi Ukrajini vojaško in finančno podporo, a se Macron za razliko od več drugih evropskih voditeljev še ni odpravil tja, še navaja AFP.


Macron ohranja dialog s Putinom tudi po ruskemu napadu na Ukrajino konec februarja in zaradi tega je deležen kritik predvsem s strani vzhodnoevropskih in baltskih partnerjev.

Kot je dejal, te komunikacije ne skriva in jo vodi tudi na željo ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. "Položaj v Ukrajini je zelo kočljiv, zato sem mu posvetil veliko časa in energije. Govorila sva najmanj sto ur," je po navedbah ruske tiskovne agencije Tass povedal francoski predsednik.

Kijev je sicer že kritiziral Macrona zaradi izjave o ponižanju.

"Pozivi k izogibanju ponižanju Rusije lahko ponižajo samo Francijo in vsako drugo državo, ki bi pozivala k temu. Ker Rusija se sama ponižuje," je danes prek družbenih omrežij po poročanju AFP sporočil ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba. Po njegovih besedah je treba Rusijo "postaviti na svoje mesto", da bi tako "dosegli mir in rešili življenja".