Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Macron o umoru obglavljenega učitelja: Ubili so ga, ker islamski skrajneži želijo našo prihodnost

Deli na:
Macron o umoru obglavljenega učitelja: Ubili so ga, ker islamski skrajneži želijo našo prihodnost

Francoski predsednik Emmanuel Macron. - Foto: Reuters

Francija se ne bo odpovedala karikaturam, je na včerajšnji žalni slovesnosti v Parizu v spomin na učitelja, obglavljenega zaradi kazanja karikatur preroka Mohameda učencem, poudaril francoski predsednik Emmanuel Macron. Dejal je še, da so Samuela Patyja umorili strahopetci, ker je predstavljal demokratične vrednote francoske republike.

Na dvorišču pariške Sorbone, kjer je potekala osrednja spominska slovesnost, so se zbrali svojci, učenci, prijatelji in kolegi 47-letnega umorjenega učitelja. V središču je stala krsta z njegovimi posmrtnimi ostanki.

Macron je dejal, da je bil Paty ubit, ker je poosebljal Francijo. "Ubili so ga, ker islamski skrajneži želijo našo prihodnost," je poudaril in dodal, da je nikoli ne bodo imeli.

Paty je bil v enem od pariških predmestij umorjen v petek popoldne, ko se je vračal iz šole domov. 18-letnega napadalca čečenskega rodu Abdulaha Anzorova, ki je učitelja obglavil, je policija v posredovanju kmalu zatem ubila, še pred tem pa se je na spletu bahal z dejanjem in zapisal, da je žrtev ponižala preroka Mohameda. Učitelj je namreč v okviru razprave o svobodi izražanja pri pouku nedavno pokazal njegove karikature.

Karikature preroka Mohameda so bile pred petimi leti že povod tudi za teroristični napad na satirični tednik Charlie Hebdo, v katerem je bilo ubitih 12 ljudi.

Francosko tožilstvo želi po okrutnem umoru učitelja Patyja ovaditi sedem ljudi, ki jim očitajo pomoč pri umoru s terorističnim ozadjem, med njimi sta tudi dva učenca. Protiteroristični tožilec Jean-Francois Ricard je ob tem pojasnil, da morajo uradno preiskavo glede vpletenosti še uvesti.