Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Macron: EU se bo o dogovoru glede brexita odločila do konca tedna

Deli na:
Macron: EU se bo o dogovoru glede brexita odločila do konca tedna

Francoski predsednik Emmanuel Macron. - Foto: Profimedia

EU se bo do konca tedna odločila, ali je možen dogovor o brexitu, ki upošteva temeljna načela unije, je francoski predsednik Emmanuel Macron v nedeljo zvečer po telefonu dejal britanskemu premierju Borisu Johnsonu po poročanju tujih tiskovnih agencij. Johnson je medtem danes EU pozval, naj podrobneje predstavi svoje skrbi glede predloga.

Johnson, ki je konec tedna imel telefonske pogovore z več voditelji EU, je Macrona opozoril, da v uniji ne bi smeli začeti misliti, da bo glede brexita prišlo do zamude in bo izstop Združenega kraljestva preložen na datum po 31. oktobru. Britanska zakonodaja sicer Johnsona zavezuje, da zaprosi za podaljšanje, če ne bo dogovora do 19. oktobra.

Britanski premier je francoskemu predsedniku še dejal, da je po njegovem mogoče doseči dogovor, da pa mora Bruselj priti naproti kompromisom, ki jih je ponudil London.

Danes je unijo pozval, naj podrobneje predstavi svoje skrbi, ki jih ima glede njegovega načrta. "Če imate težave s katerim od predlogov, ki smo jih predstavili, potem jih podrobneje opredelite in razpravljajmo o njih," je poudaril.

Po navedbah predstavnika francoske vlade, na katerega se sklicuje BBC, je Macron dejal Johnsonu, da bi se morali pogovori z ekipo glavnega pogajalca EU Michela Barnierja v prihodnjih dneh hitro nadaljevati, da bi lahko konec tedna ocenili, ali je možen sporazum, ki upošteva načela unije.



Obe strani si prizadevata, da bi dogovor dosegli pred vrhom unije v Bruslju 17. in 18. oktobra. Pogovori med posebnim britanskim odposlancem za brexit Davidom Frostom ter Barnierjem so se v petek končali brez napredka, danes pa so se nadaljevali. Prvo srečanje je bilo že davi, medtem ko je še eno predvideno za popoldne, navajajo tuje tiskovne agencije.

"To bo priložnost, da Združeno kraljestvo predstavi podrobnejše predloge," je povedala tiskovna predstavnica Evropske komisije Mina Andreeva. "Vsak dan šteje," je poudarila. "Mislim, da se vsi strinjamo, da potrebujemo delujočo rešitev, in ne dogovorov, ki jih je mogoče preklicati ali o katerih bi se pogajali med prehodnim obdobjem," je poudarila.

Britanski minister za brexit Stephen Barclay pa se je medtem v Haagu srečal z nizozemskim zunanjim ministrom Stefom Blokom. Ta je poudaril, da bo potrebnega "več realizma in jasnosti", če želita strani ta teden doseči napredek.

EU v predlogu, ki ga je London predstavil pretekli teden, zavrača predvsem možnost veta severnoirskega parlamenta na carinsko ureditev na Severnem Irskem. Za problematične pa so označili predloge za carinski nadzor med Irsko in Severno Irsko.