favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Luksemburžani so strmeli: po državi je divjal ogromen tornado, ki je poškodoval na stotine hiš (VIDEO)

Deli na:
Luksemburžani so strmeli: po državi je divjal ogromen tornado, ki je poškodoval na stotine hiš (VIDEO)

Foto: YouTube

Po jugozahodu Luksemburga je v noči s petka na soboto pustošil tornado, v katerem je bilo po najnovejših podatkih ranjenih 19 ljudi, okoli sto hiš pa ni več primernih za bivanje. Najhuje je bilo v mestih Petange in Kaerjeng, kjer je veter poškodoval ali razkril strehe 180 hiš. Tam so odprli zasilna zatočišča za tiste, ki so ostali brez doma.

Policija in gasilci so zaradi tornada v nekaj minutah prejeli več kot 1000 klicev v sili. V prizadetih mestih so policisti okrepili svojo prisotnost, je sporočila policija. Dodala je, da je opustošeno območje, ki se razteza na petih do sedmih kilometrih ter da so vse razpoložljive enote in podporne službe na delu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.


Luksemburški premier Xavier Bettel je tvitnil, da je že vzpostavljena krizna ekipa za pomoč prizadetim. Ta je prebivalce opozorila, naj se ne približujejo podrtim električnim vodom. Dodala je, da po nekaj lokalnih izpadih oskrba z električno energijo v državi ni ogrožena.

Na posnetkih je ob hišah z odkritimi strehami videti uničene avtomobile, ulice so polne razbitin. Po ocenah oblasti bo odstranjevanje škode po tornadu trajalo več dni. Luksemburške oblasti sicer opozarjajo, da nevarnosti v državi še ni konec.

Luksemburški minister za delo Dan Kersch je včeraj dejal, da gre za katastrofo. Po njegovih besedah je gmotna škoda ogromna, a še ni mogel govoriti o konkretnih številkah.



Po najnovejših podatkih je bilo v tornadu poškodovanih 19 ljudi. Eden od poškodovanih je utrpel več zlomov kosti, eden pa je v kritičnem stanju zaradi srčnega infarkta, je povedal predstavnik reševalcev.

Prizadeta območja bo popoldne obiskal veliki vojvoda Luksemburga Henri, premier Bettel pa je zaradi naravne nesreče prekinil počitnice.

V sosednji Nemčiji je težave povzročala huda nevihta. Zaradi nje so prestavili nogometno tekmo med Sandhausenom in Borussia Monchengladbachom, 15 nogometašev v deželi Baden-Wuerttemberg na jugozahodu Nemčije pa je poškodovala strela. V mestu Erfurt so zaradi velike količine dežja prekinili premierno izvedbo muzikla Ime Rože po romanu Umberta Eca.