Revija Reporter
Svet

Le Penova snubi volivce Melenchona, ta pa z njo noče imeti nič

STA

29. apr. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Le Penova je v video posnetku, ki ga je objavila na Facebooku, izpostavila skupne točke med njo in Melenchonom, kandidatom v prvem krogu volitev.

Skrajno desna predsedniška kandidatka Marine Le Pen je včeraj prvič neposredno nagovorila volivce skrajno levega Jean-Luca Melenchona, ki je v prvem krogu predsedniških volitev prejel sedem milijonov glasov. Melenchon pa je danes dejal, da njegovo politično gibanje nima nič skupnega s skrajno desnico in da ne bo glasoval za Nacionalno fronto.

Le Penova je v video posnetku, ki ga je objavila na Facebooku, izpostavila skupne točke med njo in Melenchonom, kandidatom v prvem krogu volitev. Svojega tekmeca v drugem krogu, sredinskega predsedniškega kandidata Emmanuela Macrona pa je označila za bankirja, ki ne bo niti najmanj zaščitil delavcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Z nasmeškom na obrazu je pojasnila, da je odnos med njo in Melenchonom tekmovalen.

Le Penova je še pozvala k bolj intenzivnemu sodelovanju z Rusijo in obljubila, da bo vpeljala bolj direktno demokracijo. Kar so tudi teme, ki naj bi bolj nagovorile Melenchonove podpornike.

Skrajno levi Melenchon pa je zadal udarec Le Penovi, ko je v video posnetku dejal, da njegovo gibanje nima nič skupnega s skrajno desnico, ki skuša zapeljati njegove podpornike na drugem krogu predsedniških volitev 7. maja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ni dvoma, kdo smo. Smo politično gibanje, ki nima nič skupnega s skrajno desnico," je dejal na Youtube posnetku. "Je med vami kdo, ki dvomi, da ne bom volil za Nacionalno fronto? Vsi to vedo," je še dodal. Le Penova je sicer ta teden začasno odstopila od vodenja Nacionalne fronte.

Čeprav je Melenchon nastopil proti skrajni desnici, pa svojim podpornikom ni želel podati navodil, kako naj volijo. "Ne potrebujete me, da veste, kaj narediti," je še povedal.

Melenchon je v prvem krogu predsedniških volitev z 19,6 odstotka glasov pristal na četrtem mestu in ni podprl nobenega od vodilnih kandidatov, niti skrajno desne Marine Le Pen niti sredinskega Emmanuela Macrona. Mediji ugibajo, da ima Melenchon na prihajajočem drugem krogu predsedniških volitev tri možnosti, bodisi bo volil Macrona, oddal prazno glasovnico ali pa se ne bo udeležil volitev, zagotovo pa ne bo glasoval za Le Penovo, še piše dpa.

Sodeč po javnomnenjskih raziskavah bo Macron 7. maja zbral 60 odstotkov glasov, Le Penova pa 40. Skrajna desnica je po prvem krogu računala, da bo Le Penova v drugem krogu pritegnila Melenchonove podpornike.