gaber 2 Odkrito.si

Slovenski športnik tik po porodu ovekovečil ...

Andrej Nahtigal Svet24.si

Poslovil se je zvezdnik Usodnega vina

meghan markle-6 Svet24.si

Panika: objavljene gole fotografije Meghan Markle?...

volitve v rusiji, dvojno glasovanje Svet24.si

FOTO: Enojajčni dvojčki? Ne, zabaviščni park ...

Kendall Jenner Najstnica.si

Kendall Jenner ima kar tri tatuje!

ales prej in potem Njena.si

Aleš danes neprepoznaven: shujšal je skoraj 100 ...

Burak Özçivit poroka Njena.si

Burak o govoricah: Se ločuje ali bo postal očka?

Svet

Le Penova proti islamskemu ekstremizmu: zaprla bi mošeje, izgnala radikalne imame

Deli na:
Le Penova proti islamskemu ekstremizmu: zaprla bi mošeje, izgnala radikalne imame

Foto: Profimedia

Francoski predsedniški kandidati so imeli pred nedeljskimi volitvami v četrtek zvečer priložnost na televiziji še zadnjič predstaviti svoja stališča in prepričati volivce.

Predstavitev pa je zasenčil napad na Elizejskih poljanah v Parizu, v katerem je bil ubit en policist, dva pa ranjena. Kandidati so za napad izvedeli med oddajo.

Ta ni potekala v obliki soočenja, temveč je imelo enajst kandidatov na voljo po 15 minut, da so odgovarjali na vprašanja ter predstavili svoj program.

Vodja skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen je po poročanju spletne strani France Info ubrala napadalne tone. Znova je poudarila, da se bo zavzela za uvedbo nacionalne valute, "da bi na ta način našli pot za odprtje novih delovnih mest", in za protekcionizem.

Znova je zagovarjala tudi zaprtje francoskih meja. "Zakaj bi imeli na našem ozemlju potencialne bombe? Kot mater treh otrok me je strah," je dejala. "Francozom želim znova dati ključe njihove francoske hiše," je dodala.

Poudarila je, da želi zatreti islamski fundamentalizem v francoskih predmestjih ter zapreti "radikalne" mošeje in izgnati imame, ki spodbujajo k sovraštvu.

Neodvisni Emmanuel Macron se je nemudoma odzval na streljanje na Elizejskih poljanah ter izrekel solidarnost s policisti in njihovimi družinami. "Vsi želimo postati predsednik republike in prva naloga predsednika bo, da zavaruje republiko," je dejal in dodal, da je sam na to pripravljen.

Sicer pa je v predstavitvi dal velik poudarek izobraževanju. Zavzel se je za več avtonomije šol ter opozoril na nujnost vseživljenjskega učenja: "Konec je sveta, ko smo se do 25. leta naučili vse."

Konservativec Francois Fillon je izpostavil, da je boj proti terorizmu prva prednostna naloga. "Mladi Francozi, ki so odšli v džihad, se ne smejo vrniti. Treba jim je odvzeti francosko državljanstvo, vse tiste, ki so nevarni, je treba pridržati," je dejal. Zavzel se je za zbliževanje z Rusijo, tudi glede reševanja krize v Siriji.

Na vprašanje o aferah, ki ga spremljajo, povezanih z domnevno fiktivno zaposlitvijo soproge, je dejal, da njegova moralna avtoriteta izhaja iz njegove preteklosti, iz 36 let dela v javni službi. Sicer pa je izrazil prepričanje, da bo na volitvah zmagal.

Levičar Jean-Luc Melechon je skušal volivce pomiriti, češ da ni levičarski skrajnež in da se zavzema za mir, a obenem je vztrajno zagovarjal stališče, da mora država zagotoviti delo vsakomur, ki je brezposeln več kot eno leto.

Melechon je zagovarjal svoj projekt VI. republike: "Čas je, da ukinemo predsedniško monarhijo in končamo s kastami."

Omenjena četverica ima glede na raziskave javnega mnenja možnosti, da se v nedeljo uvrsti v drugi krog volitev, ki bo 7. maja.