poroka, nevesta Svet24.si

Razsipna nevesta razjezila svate: če poročni ...

gorski-karabah, izseljevanje Svet24.si

Foto: Eksodus Armencev iz Gorskega Karabaha, čez ...

Uroš Brežan Necenzurirano

Dajejo posel samemu sebi – država pa jih za to ...

franc rode bobo Reporter.si

Moralni bankrot slovenske Cerkve: cerkveno elito ...

doncic Ekipa24.si

Dončić in vroča ameriška zvezdnica Taylor ...

Globalna Ureditev AI: Poudarek je na potrebi po mednarodni regulaciji za zagotavljanje varnega razvo Odkrito.si

Zloraba umetne inteligence - pot v množično ...

timi max elsnik 23 af Ekipa24.si

Ali to pomeni le eno? Elšnik podpisal pogodbo, ki...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Lavrov na Baliju tarča kritik zaradi ruske agresije na Ukrajino

Deli na:
Lavrov na Baliju tarča kritik zaradi ruske agresije na Ukrajino

Lavrov je na twitterju zanikal, da bi bil hospitaliziran. - Foto: Twitter

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov se je danes ob robu vrha G20 na indonezijskem otoku Bali srečal s kitajskim kolegom Wang Yijem in zatrdil, da Rusija in Kitajska ohranjata "vseobsegajoče partnerstvo in strateško sodelovanje". Lavrov se je moral sicer na vrhu G20 soočiti s številnimi kritikami na račun Rusije zaradi vojne v Ukrajini.

Lavrov je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass kitajskemu zunanjemu ministru čestital za uspešno izpeljan partijski kongres, ki je oktobra potekal v Pekingu, in dejal, da bo to "zagotovilo kontinuiteto na poti partnerstva in strateškega sodelovanja" med Rusijo in Kitajsko.

Njegov kitajski kolega Wang Yi pa je dejal, da Kitajska nasprotuje izključitvi Rusije iz skupine G20. "Podpiramo vlogo Rusije v skupini G20 in drugih mednarodnih platformah ter menimo, da ji nihče ne bi smel odvzeti upravičene pravice do sodelovanja v večstranskih povezavah," je dejal.

Lavrov se medtem ni udeležil uradnega kosila voditeljev držav in vlad G20, je pa imel govor na drugem delovnem zasedanju vrha, poročajo tuje tiskovne agencije. Sestal se je tudi z generalnim sekretarjem ZN Antoniem Guterresom, je sporočila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

Po poročanju ruskih državnih medijev naj bi se minister nameraval vrniti v Rusijo že drevi, še pred koncem vrha v sredo, navaja nemška tiskovna agencija dpa.


Za razliko od julija, ko je Lavrov predčasno zapustil srečanje zunanjih ministrov G20, potem ko so drugi udeleženci ostro obsodili rusko agresijo proti Ukrajini, je vodja ruske diplomacije tokrat poslušal ostre kritike na račun Rusije. Dvorane ni zapustil niti, ko je imel video nagovor ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Osnutek sklepne izjave, ki naj bi jo sprejele članice G20 in je v medijih krožil že pred začetkom srečanja, prav tako vsebuje presenetljivo ostro kritiko Rusije - v izjavi je med drugim eksplicitno omenjena vojna v Ukrajini in zahteva po popolnem in brezpogojnem umiku z njenega ozemlja.

Izjava sicer še ni sprejeta in zdi se, da nima soglasne podpore, vendar bi sprememba tona lahko pomenila premik, ki bi med drugim odražal bojazen Kitajske pred zaostrovanjem odnosov z Zahodom in podaljševanjem gospodarskih posledic konflikta, poroča britanski BBC.

Kitajski predsednik Xi Jinping je danes na vrhu tudi posvaril pred izkoriščanjem hrane in energije kot orožja, kar je po poročanju tujih tiskovnih agencij mogoče razumeti kot posredno kritiko Rusije.