stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Biden po vrhu Nata: "Rusija in Kitajska skušata v našo čezatlantsko solidarnost zabiti klin"

Deli na:
Biden po vrhu Nata: "Rusija in Kitajska skušata v našo čezatlantsko solidarnost zabiti klin"

Joe Biden - Foto: Reuters

Ameriški predsednik Joe Biden je včeraj na novinarski konferenci po vrhu Nata opozoril, da so demokratične vrednote zavezništva napadene. "Rusija in Kitajska skušata v našo čezatlantsko solidarnost zabiti klin," je opozoril.

Vendarle je zavezništvo dovolj trdno, da ne Rusiji ne Kitajski ne bo uspelo, je prepričan Biden. "Naše zavezništvo ima dovolj trdne temelje, da lahko še naprej gradimo našo kolektivno varnost in skupno blaginjo," je dejal.

Potrdil je ameriško zavezanost kolektivni obrambi in petemu členu Severnoatlantske pogodbe, po katerem je napad na eno zaveznico napad na vse. "To je naša sveta zaveza," je poudaril.

Vrh Nata je Biden opisal kot zelo produktivnega. Na novinarski konferenci je tudi opisal glavne dogovore voditeljev 30 članic - od potrditve ambicioznih reformnih načrtov, ki vključujejo zavezo h krepitvi skupnega financiranja in prvič naslavljajo vpliv podnebnih sprememb na varnost, do jasno opredeljene ostre drže do Kitajske in nadaljnjega nasprotovanja Rusiji.



Pred njegovim prvim uradnim srečanjem z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v sredo v Ženevi je napovedal, da mu bo sporočil pripravljenost na sodelovanje na področjih, kjer je to sodelovanje možno, a tudi nekaj ameriških "rdečih črt", kjer ni strinjanja. Putina pa je opisal kot težkega in inteligentnega nasprotnika, ki ga je treba jemati resno.

Vrh Nata je včeraj sicer opozoril Rusijo, da dokler ne bo izpolnjevala mednarodnega prava ter svojih mednarodnih obveznosti in odgovornosti, ne more biti normalizacije odnosov. Ob tem so potrdili dvotirni pristop do države, torej na eni strani krepitev obrambne in odvračalne drže ter na drugi strani dialog.

"Ne iščem konflikta z Rusijo, ampak bomo odgovorili, če bo Rusija nadaljevala škodljive aktivnosti," pa je glede odnosov Nata z Rusijo še dodal Biden. Hkrati je tudi podprl suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine.