stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Lafarge naj bi v Siriji sodeloval z Islamsko državo

Deli na:
Lafarge naj bi v Siriji sodeloval z Islamsko državo

Foto: Bobo

Francoski proizvajalec cementa Lafarge je v Siriji sklepal sporazume z oboroženimi skupinami, da bi zaščitil svoje poslovne interese. Med njimi pa je bila tudi skrajna sunitska skupina Islamska država (IS), poroča francoski časnik Le Monde. Iz Lafarga so sporočili, da je šlo predvsem za zagotavljanje varnosti njihovih delavcev.

"Ko so se spopadi približevali tovarni, je bila Lafargova prioriteta varnost delavcev, morebitno zaprtje tovarne pa smo preučevali," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP posredno sporočili iz družbe.

V središču spornih dogovorov je cementarna v sirski Džalabiji, ki jo je Lafarge kupil leta 2007. Cementarna, ki leži 150 kilometrov severovzhodno od Alepa, je začela obratovati štiri leta kasneje. "Proizvodnja se je kljub naraščajoči nestabilnosti v regiji nadaljevala do leta 2013," še piše časnik. Takrat je začela IS zavzemati območja in ceste v okolici tovarne.

Pisma Lafargove podružnice v Siriji, do katerih je prišel časnik, kažejo, da se je družba s skrajneži dogovorila za nadaljevanje proizvodnje do septembra 2014, potem pa je IS zavzela tovarno in proizvodnja se potem zaustavila, še navaja AFP.

Ob tem se je družba, ki se je lani združila s švicarskim proizvajalcem cementa Holcim, z IS dogovorila, da so skrajneži njihove uslužbence in dostavljavce spuščali prek nadzornih točk. Poleg tega pa so skrajnežem plačevali tudi davke ter od njih kupovali licence, je še zapisal Le Monde.