kuljaj jasna-m24 Odkrito.si

Jasna Kuljaj v toplicah doživela šok

karen mcdougal Svet24.si

Zajčica trdi, da je imela razmerje s Trumpom

Tiangong-1 Svet24.si

Kje bo v plamenih legel k večnemu počitku? ...

marjan šarec-volitve_prvi krog Svet24.si

Marjan Šarec: Na uho mi je prišlo nekaj, kar ...

Screenshot from 2018-03-20 11-44-20 Najstnica.si

Najboljši filmi o plesu

ales prej in potem Njena.si

Aleš danes neprepoznaven: shujšal je skoraj 100 ...

spela groselj Njena.si

Špela Grošelj ima dovolj!

Svet

Kurz poziva evropske voditelje: Dajte mi priložnost

Deli na:
Kurz poziva evropske voditelje: Dajte mi priložnost

Foto: Profimedia

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je včeraj v Parizu dejal, da bi morali evropski voditelji njegovi vladi, v kateri so tudi skrajno desni svobodnjaki, dati priložnost in jo soditi po njenih dejanjih.

Na pogovorih s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom sta ugotovila, da imata glede številnih vprašanj o prihodnosti EU zelo podobna stališča.

"Pozitivno je, da imava glede zelo zelo veliko vprašanj skoraj enake usmeritve," je na skupni novinarski konferenci po pogovorih v Elizejski palači dejal avstrijski kancler. Pri tem je izpostavil varnost ter boj proti terorizmu in radikalizaciji. Tudi francoski predsednik je omenil "močne skupne točke", poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

"Zadovoljni bomo, če bo poleg močne nemško-francoske osi obstajala tudi manjša avstrijsko-francoska os," je na skupni novinarski konferenci po pogovorih dejal Kurz. Macron pa je dejstvo, da je novi avstrijski kancler za prvi obisk v tujini izbral ravno Francijo, označil za "močan signal".

Francoski predsednik na Avstrijo računa tudi pri uresničevanju reformnih načrtov za EU, ki jih je predstavil lani. Avstrija bo namreč v drugi polovici letošnjega leta predsedovala Svetu EU in bo tako odgovorna za uresničevanje številnih od teh reform.

Macron je tudi ponovil poziv k postavitvi Evrope na nove temelje v smeri "demokratične, bolj enotne in suverene Evrope". Podobna stališča z avstrijskimi vidi na področjih socialne politike, davkov, digitalnega notranjega trga, okolja, pa tudi glede tesnejše integracije območja evra.

Kurz je sicer v intervjuju za francoski dnevnik Le Figaro pred obiskom v Parizu dejal, da se strinja, da je potrebna reforma območja evra, a kot najpomembnejše izpostavil "spoštovanje obstoječih pravil glede fiskalne discipline", ki jih je Francija v zadnjem desetletju večkrat prekršila.