GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kurz poziva evropske voditelje: Dajte mi priložnost

Deli na:
Kurz poziva evropske voditelje: Dajte mi priložnost

Foto: Profimedia

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je včeraj v Parizu dejal, da bi morali evropski voditelji njegovi vladi, v kateri so tudi skrajno desni svobodnjaki, dati priložnost in jo soditi po njenih dejanjih.

Na pogovorih s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom sta ugotovila, da imata glede številnih vprašanj o prihodnosti EU zelo podobna stališča.

"Pozitivno je, da imava glede zelo zelo veliko vprašanj skoraj enake usmeritve," je na skupni novinarski konferenci po pogovorih v Elizejski palači dejal avstrijski kancler. Pri tem je izpostavil varnost ter boj proti terorizmu in radikalizaciji. Tudi francoski predsednik je omenil "močne skupne točke", poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

"Zadovoljni bomo, če bo poleg močne nemško-francoske osi obstajala tudi manjša avstrijsko-francoska os," je na skupni novinarski konferenci po pogovorih dejal Kurz. Macron pa je dejstvo, da je novi avstrijski kancler za prvi obisk v tujini izbral ravno Francijo, označil za "močan signal".



Francoski predsednik na Avstrijo računa tudi pri uresničevanju reformnih načrtov za EU, ki jih je predstavil lani. Avstrija bo namreč v drugi polovici letošnjega leta predsedovala Svetu EU in bo tako odgovorna za uresničevanje številnih od teh reform.

Macron je tudi ponovil poziv k postavitvi Evrope na nove temelje v smeri "demokratične, bolj enotne in suverene Evrope". Podobna stališča z avstrijskimi vidi na področjih socialne politike, davkov, digitalnega notranjega trga, okolja, pa tudi glede tesnejše integracije območja evra.

Kurz je sicer v intervjuju za francoski dnevnik Le Figaro pred obiskom v Parizu dejal, da se strinja, da je potrebna reforma območja evra, a kot najpomembnejše izpostavil "spoštovanje obstoječih pravil glede fiskalne discipline", ki jih je Francija v zadnjem desetletju večkrat prekršila.