zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kurdski protestniki vdrli tudi v Evropski parlament

Deli na:
Kurdski protestniki vdrli tudi v Evropski parlament

Foto: Reuters

Več deset kurdskih protestnikov je danes vdrlo v Evropski parlament v Bruslju. Protestniki so zahtevali hitro vojaško akcijo proti pripadnikom skrajne Islamske države, ki oblegajo sirsko mesto Kobane na meji s Turčijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Okoli 50 protestnikov, opremljenimi z zastavami in fotografijami zaprtega voditelja Kurdske delavske stranke Abullaha Öcalana, je uspelo prebiti varnostno zaporo. Zavzeli so tudi multimedijski prostor za opravljanje pogovorov, znan kot VoxBox.

Protestniki so vdrli v Evropski parlament prav v času, ko tam potekajo zaslišanja kandidatov za evropske komisarje. V parlamentu so že sporočili, da bodo sprožili preiskavo, da bi ugotovili, kako je protestnikom uspelo prebiti varnostno zaporo.

Več evropskih poslancev se je nato sestalo s protestniki. Sprejel jih je tudi predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz. Kot je po srečanju zapisal v sporočilu za javnost, s protestniki deli zaskrbljenost nad razmerami, v katerih so se znašli prebivalci Sirije in Iraka, še posebej v mestu Kobane. Poudaril pa je, da način, na katerega protestniki predstavljajo svoje zahteve, ni primeren.

Protestnikom je tudi ponovno zagotovil, da bo Evropski parlament še naprej podpiral mednarodno koalicijo v boju proti IS v Iraku in Siriji, in obljubil, da se namerava v zvezi s tem pogovarjati z generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom, predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom, predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem in visoko zunanjepolitično predstavnico Catherine Ashton.

Kot je za AFP povedal vir v Evropskem parlamentu, so se protestniki medtem že mirno razšli. Že dan prej so kurdski protestniki vdrli v nizozemski parlament v Haagu, protesti pa so potekali v številnih drugih evropskih mestih.

Protesti po Evropi

V več evropskih državah so se Kurdi v ponedeljek z različnimi protestnimi akcijami odzvali na spopade v mestu Kobane na sirsk-turški meji ter ofenzivo Islamske države na to mesto. Hkrati je glavna kurdska stranka v Turčiji Kurde pozvala, naj na ulicah protestirajo proti napadom IS. Ponoči je v več turških mestih prišlo do spopadov s policijo.

V nemški prestolnici Berlin in drugih mestih v državi je več sto Kurdov z demonstracijami poskušalo opozoriti na razmere v mestu Kobane. V Berlinu se je v ponedeljek zvečer zbralo okoli 600 Kurdov. Napovedali so, da bodo nov protest pripravili danes okoli 11. ure, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Bonnu in Düsseldorfu so kurdski demonstranti v ponedeljek zvečer vdrli v stavbo radijske postaje Westdeutsche Rundfunk oziroma Deutsche Welle. V Bonnu so odgovornim pri Deutsche Welle predali peticijo, v kateri zahtevajo solidarnost s Kurdi v Kobaneju. Po navedbah tamkajšnje policije naj bi v stavbo radia vdrlo okoli 100 protestnikov.

V nizozemskem Haagu je skupina kurdskih demonstrantov vdrla v tamkajšnji parlament. Po pogovoru s predsednico spodnjega doma nizozemskega parlamenta Anouchko van Miltenburg so demonstranti v zgodnjih jutranjih urah zapustili stavbo. Pred parlamentom so hkrati potekali protesti okoli več sto aktivistov.

Proti pohodu IS na mesto Kobane so protesti v ponedeljek zvečer potekali tudi na Dunaju, kjer se je zbralo okoli 300 ljudi. Po navedbah dunajske policije so protesti potekali "absolutno mirno". Več deset protestnikov se je v ponedeljek zvečer zbralo tudi v avstrijskih mestih Bregenz, Innsbruck in Gradec.

Proti nasilju IS so v ponedeljek zvečer potekale tudi demonstracije na bruseljskem letališču, kjer se je zbralo okoli 200 Kurdov, ki so zahtevali odločno ukrepanje mednarodne skupnosti proti IS.

V Turčiji pa je glavna kurdska stranka, Ljudska demokratska stranka (HDP), v ponedeljek pozvala vse Kurde, naj zavzamejo turške ulice in protestirajo proti napadom IS na Kobane in po njihovi oceni pomanjkljiv odgovor turške vlade na napade. Ta se za zdaj ni odločila za posredovanje proti IS, čeprav je obljubila, da bo storila vse, kar je mogoče, da bi preprečila padec Kobaneja.

V noči na torek so se nato prokurdski protestniki v več turških mestih, tudi v Carigradu, spopadli s policijo. V carigrajski četrti Gazi, kjer živijo pretežno Kurdi, so protestniki blokirali glavno prometnico ter na policiste metali molotovke in petarde. Policija je odgovorila s solzivcem in vodnimi topovi.

Množica je zatem zasedla še eno delavsko okrožje v Carigradu in zažgala avtobus. Več ljudi je bilo poškodovanih. Protesti in spopadi so potekali tudi v drugih carigrajskih četrtih in predmestju te metropole, poroča francoska tiskovna agencija AFP.