GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kuba bo ZDA vrnila starša, ki sta ugrabila lastna otroka

Deli na:
Kuba bo ZDA vrnila starša, ki sta ugrabila lastna otroka

Foto: Reuters

Ameriški mediji poročajo, da bo Kuba vrnila v ZDA starša, ki sta pretekli teden na Floridi ugrabila lastna otroka, ki so ju oblasti zvezne države Floride dale v skrbništvo materinih staršev. Primer nekoliko spominja na podobnega pred skoraj 15 leti, ko so ZDA vrnile Kubi mladoletnega Eliana Gonzaleza.

Joshua Hakken je preteklo sredo vdrl v stanovanje soproginih staršev, zvezal taščo, vzel štiriletnega in dveletnega sina ter z njima pobegnil v neznano. Spotoma je pobral še mater obeh sinov in skupaj so s čolnom odpluli proti Kubi. Zasidrali so se v marini Hemingway v Havani, kjer so jih odkrili novinarji in za njimi še kubanske oblasti.

Hakken je izgubil skrbništvo nad sinovoma zaradi aretacije leta 2012. Zaprli so ga, ker je posedoval mamila. Tudi mama Sharyn ni bila kaj boljša, zato je sodišče dalo skrbništvo njenim staršem. Hakken je že lani skušal z orožjem priti do sinov, ki sta bila v varstvu rejniške družine, kar mu ni uspelo. Otroka so potem dali v skrbništvo dedku in babici.


Ameriški mediji ustvarjajo primerjave z Elianom Gonzalezom, ki ga je mati leta 1999 odpeljala s Kube proti ZDA. Čoln se je prevrnil in mati je umrla, Eliana pa so rešili. Prevzeli so ga sorodniki v Miamiju in ga varovali, dokler ni vrhovno sodišče ZDA odločilo, da se mora fant vrniti k očetu na Kubi.

Sorodniki so to zavrnili in aprila leta 2000 so posebne enote zvezne policije izvedle nasilno akcijo ter fanta zajele in ga vrnile na Kubo. To je bil potem eden od razlogov za poraz demokrata Ala Gora istega leta na volitvah proti republikancu Georgeu Bushu mlajšemu.

Kuba in ZDA nimata sklenjenega sporazuma o izročitvah, do katerih pa vseeno pride, ko primeri niso izrazito politični. V tem primeru ne gre za politiko oziroma svetovni nazor, zato bosta otroka skupaj staršema aretirana in vrnjena v ZDA.