DBbiOYFXsAA3xjZ Svet24.si

Umrl je eden najbogatejših Hrvatov

shannen Svet24.si

Za igralko ni več upanja: rak se je razširil na ...

1683622374-dsc6483-01-1683622348169 Necenzurirano

Zasebniki še do 21 milijonov evrov, vrste v ...

ivan gale pl2 Reporter.si

(PODKAST) Kako je politika hotela uničiti ...

messi 23 pm Ekipa24.si

Ne bo igral za drobiž! Messija bodo plačevali ...

Harry je spet na sodišču Odkrito.si

Njegov boj proti medijem se stopnjuje!

Granerud Ekipa24.si

Drama na treningu! Najboljši smučarskih skakalec...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Krvavi nemiri v Iranu

Deli na:

Iranska televizija je danes poročala, da je bilo v nedeljskih protestih v Teheranu, uperjenih proti predsedniku Mahmudu Ahmadinedžadu, ubitih več kot 15 ljudi. Iranske oblasti so medtem po navedbah spletnih strani aretirale ključno opozicijsko osebnost, nekdanjega zunanjega ministra Ebrahima Jazdija.

Iranska televizija je danes poročala, da je bilo v nedeljskih protestih v Teheranu, uperjenih proti predsedniku Mahmudu Ahmadinedžadu, ubitih več kot 15 ljudi. Iranske oblasti so medtem po navedbah spletnih strani aretirale ključno opozicijsko osebnost, nekdanjega zunanjega ministra Ebrahima Jazdija.

Jazdi, ki je bil zunanji minister v začetku islamske revolucije 1979, je generalni sekretar opozicijskega Iranskega gibanja svobode, ki so ga iranske oblasti doslej tolerirale. Po navedbah spletne strani Rahesabz so ga zgodaj davi prijeli na njegovem domu in ga odpeljali na neznano lokacijo.

Poleg Jazdija so iranske oblasti prijele še enega glasnega kritika oblasti, novinarja in priznanega borca za človekove pravice Emadedina Bagija. Aretirali so tudi dva sodelavca nekdanjega reformističnega iranskega predsednika Mohameda Hatamija in tri svetovalcev opozicijskega voditelja Mira Hoseina Musavija, navaja spletna stran opozicijskih poslancev parlemannews.

Iranska televizija je medtem poročala, da so v nedeljo "teroristične skupine v sumljivih okoliščinah ubile pet ljudi, ministrstvo za obveščanje pa je sporočilo, da je bilo ubitih tudi več kot deset znanih članov protirevolucionarnih terorističnih skupin", navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Iranska televizija v angleškem jeziku Press TV pa je zatem v nasprotju s tem navedla, da je v protestih umrlo osem ljudi. Press TV se je pri tem sklicevala na predstavnika iranskega vrhovnega sveta za nacionalno varnost.

Že v nedeljo zvečer je iranska policija sporočila, da je med spopadi s policijo in protestniki, "sovražnimi" do iranskega predsednika, umrlo pet ljudi. Policija je pred tem smrtne žrtve nedeljskih krvavih opozicijskih protestov zanikala.

Kot so še dodali v iranski policiji, so žrtve "umrle v sumljivih okoliščinah, strokovnjaki pa sedaj poskušajo identificirati avtorje teh incidentov".

Namestnik načelnika iranske policije Ahmed Reza Radan je že pred tem v nedeljo potrdil štiri smrtne žrtve protestov, a je posredno zanikal, da bi bile žrtve posledica policijske represije. Policija namreč po njegovih navedbah ni uporabila strelnega orožja. Radan je povedal tudi, da so aretirali več kot 300 ljudi.

Po navedbah več spletnih strani iranske opozicije so pripadniki varnostnih sil v Teheranu v nedeljo ubili najmanj pet ljudi, uporabljali pa naj bi tudi strelno orožje. Med žrtvami, ki so padle pod strelnim orožjem, naj bi bil tudi nečak opozicijskega voditelja Mira Hoseina Musavija. Kot je danes povedal brat ubitega, so njegovo truplo danes prepeljali na neznano lokacijo.

Iranska policija je sprva zanikala, da bi v nedeljskih protestih prišlo do smrtnih žrtev, tudi danes pa zaradi medijske blokade ni povsem jasno, koliko žrtev so spopadi med nedeljskimi protesti dejansko zahtevali.

To so bili sicer najbolj krvavi protesti po junijskih, ko so se začela množična zborovanja proti vnovični izvolitvi Ahmadinedžada. Sovpadli pa so z vrhuncem praznovanj ob šiitskem prazniku ašura.

Nedeljsko nasilje je več držav že ostro kritiziralo. Bela hiša je tako obsodila "nasilno in nepravično zatiranje" civilistov.