Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Krvava otvoritev ameriškega veleposlaništva: vsaj 55 mrtvih Palestincev

Deli na:
Krvava otvoritev ameriškega veleposlaništva: vsaj 55 mrtvih Palestincev

Kljub ponedeljkovemu krvavemu odgovoru na proteste Palestincev ob odprtju ameriškega veleposlaništva v Jeruzalemu bodo Palestinci danes s protesti obeležili dan katastrofe v spomin na ustanovitev države Izrael pred 70 leti. Zaradi ponedeljkovega nasilja, ki je zahtevalo 55 palestinskih življenj, naj bi se danes sestal Varnostni svet ZN.

Palestinci dan katastrofe (nakba) v spomin na ustanovitev države Izrael obeležijo vsako leto. Na ta dan se spominjajo izgona in bega okoli 750.000 Palestincev, ki so bili prisiljeni zapustiti svoje domove po koncu prve arabsko-izraelske vojne leta 1948. Zatekli so se na Zahodni breg, v Gazo ter sosednje države.

Letos bo obeležitev potekala v še posebej napetih razmerah zaradi ponedeljkove preselitve ameriškega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem in nasilnega odziva Izraela na proteste Palestincev proti temu koraku. Na protestih na območju Gaze ob meji z Izraelom so v ponedeljek izraelske sile ubile 55 Palestincev, več kot 2400 jih je bilo ranjenih. Na zahtevo Kuvajta naj bi se zaradi nasilja danes sestal Varnostni svet ZN na izrednem odprtem zasedanju.


Izrael in ZDA so nasilje upravičile s pravico Izraela do obrambe, za žrtve pa okrivile skrajno gibanje Hamas, ki nadzira območje Gaze.

Po tem najbolj krvavem dnevu od vojne na območju Gaze leta 2014 so palestinske oblasti razglasile tridnevno žalovanje in pozvale k splošni stavki na palestinskih območjih. Palestinski predsednik Mahmud Abas je obsodil "izraelski pokol" ter poudaril, da ZDA po preselitvi veleposlaništva "niso več posrednik na Bližnjem vzhodu".

Z današnjim dnem se bo končal tudi "pohod vrnitve", ki so ga ob napovedanem odprtju ameriškega veleposlaništva Palestinci z množičnimi protesti ob meji z Izraelom pripravljali vsak petek od 30. marca. Izraelska vojska je na teh protestih ubila skupno 106 Palestincev. Med izraelskimi vojaki ni bilo žrtev.