Revija Reporter
Svet

Kristjani v Mosulu praznovali prvi božič po porazu Islamske države

STA

25. dec. 2017 6:00

Deli na:

V iraškem mestu Mosul, nekdanjemu oporišču skrajne skupine Islamska država (IS), tamkajšnji kristjani praznično obeležujejo prvi božič po osvoboditvi mesta iz rok islamskih skrajnežev.

Verniki so se zbrali pred cerkvijo svetega Petra na vzhodu mesta, kjer so vladale poostrene varnostne razmere, poroča francoska tiskovna agencija.

Patriarh katoliške cerkve v Iraku Louis Raphael Sako je kongregacijo pozval k molitvi za mir in stabilnost v Mosulu, Iraku in na svetu. "Z današnjo mašo pošiljamo sporočilo miru in ljubezni," je dejal Sako.

Pred cerkvijo svetega Petra so muslimani in kristjani stali skupaj ob božični okrasitvi. Zunaj je bil prav tako razobešen portret nekega kristjana, ki je umrl v času vladavine IS, ki naj bi zbrane opozarjal na nedavno temačno zgodovino mesta.

Pripadniki IS so v času svojega nadzora nad mestom množično kršili pravice iraških kristjanov, ki jih smatrajo za krivoverce. Leta 2014 za časa obleganja je iz mesta zbežalo več deset tisoč kristjanov, ki so imeli na izbiro spreobrnitev v islam, plačevanje visokih davkov, pobeg ali smrt.

Iraške sile so sicer skrajneže iz Mosula pregnale julija letos po več mesecih bojevanja.