Revija Reporter
Svet

Samooklicani kalif Islamske države je zbežal iz Mosula

STA

9. mar. 2017 17:35 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Iraške sile še naprej hitro napredujejo pri zavzemanju mesta Mosul iz rok Islamske države.

Pomemben pokazatelj tega, da so skrajneži vse bolj pod pritiskom ofenzive varnostnih sil, je tudi beg vodje IS Abuja Bakra al Bagdadija iz mesta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je v Washingtonu dejal predstavnik ameriške vojske, je Bagdadi pobegnil iz mesta, da ne bi ostal ujet v njem. Za beg se je odločil, preden so iraške sile v začetku meseca prevzele nadzor nad pomembno cesto, ki vodi v mesto, in s tem izolirale tamkajšnje džihadiste.

"Najverjetneje je podal široka strateška navodila in vse prepustil poveljnikom na bojišču," je po poročanju AFP dejal ameriški predstavnik.

Bagdadi, ki je v mošeji v Mosulu leta 2014 na zasedenih delih Iraka in Sirije razglasil kalifat, je v zvočnem posnetku novembra lani pozval privržence, naj se v mestu postavijo po robu nasprotniku, namesto da se "sramotno umaknejo".

Irak je ofenzivo za ponovno zavzetje Mosula, v kateri sodeluje več deset tisoč vojakov, policistov in zavezniških borcev iz vrst milic, sprožil oktobra lani. Po zavzetju vzhodnega dela mesta, sile sedaj osvajajo manjši, a gosteje poseljen zahodni del mesta.

V zadnjih dneh so iraške sile zavzele več sosesk v zahodnem Mosulu, pa tudi sedež lokalne vlade in muzej, v katerem so se skrajneži IS posneli med uničevanjem predmetov neprecenljive vrednosti. Danes po središču mesta odstranjujejo morebitne bombe na različnih lokacijah, še piše AFP.