Revija Reporter
Svet

Kriminalci služijo na račun koronavirusa: državam in bolnišnicam prodajajo zanič zaščitno opremo

STA

22. apr. 2020 13:24 Osveženo: 13:26 / 22. 4. 2020

Deli na:

Sedež Europola.

Profimedia

Zaradi povečanega povpraševanja po zaščitni opremi v času pandemije novega koronavirusa, so na trgu pogoste prevare z neprimerno in neuporabno opremo. Po informacijah nemškega tednika Spiegel je evropski policijski urad Europol države članice EU posvaril pred tovrstnimi prevarami in kriminalnimi skupinami, ki se želijo okoristiti v času krize.

Kriminalne skupine zaradi povečanega povpraševanja ponujajo državam in bolnišnicam poceni in neuporabno robo, povzema tajno sporočilo Europola Spiegel.

Številne države so že zaznale porast prevar v povezavi s pandemijo novega koronavirusa. Med drugim so v Nemčiji zaznali okrepljeno oglaševanje lažnih zdravil in izdelkov, kot so zaščitne maske in razkužila, ter domnevnih testov, ki jih lahko opraviš doma. Prihaja tudi do kraje opreme v skladiščih. Policija v Frankfurtu je med drugim opazila, da se je vzpostavil črni trg za zaščitno opremo, ki je na prodaj po načelu, kdo ponudi več.

Europol že tedne svari pred ponarejenimi zaščitnimi maskami, ki so se pojavile na tržišču. Predvidevajo tudi, da se bo prodaja ponarejenih zaščitnih mask in takih, ki niso v skladu s standardi, še povečala. Številne države so namreč uvedle obvezno nošenje zaščitnih mask za usta in nos, kar bo še povečalo povpraševanje.

Pri evropskem uradu so prejšnji teden izdali tudi poročilo, v katerem svarijo javnost pred viralnim oglaševanjem ponarejene opreme. "Ljudje, ki kupujejo te ponarejene izdelke, imajo lažen občutek varnosti, medtem ko so v resnici nezaščiteni pred virusom. Zato ne bi smeli le loviti kriminalce za temi prevarami, ampak skozi preventivno delo obveščati potencialne žrtve, ki sebe in druge spravljajo v nevarnost, ko uporabljajo takšne lažne izdelke," je ob poročilu dejala izvršna direktorica Europola Catherine de Bolle.

Večino lažnih izdelkov prevaranti ne prodajo preko temnega spleta, ampak preko navadnih spletnih strani, klepetalnic ipd.