Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kremelj se pritožuje, ker so sodelavci Navalnega dokazni material o zastrupitvi odpeljali iz države

Deli na:
Kremelj se pritožuje, ker so sodelavci Navalnega dokazni material o zastrupitvi odpeljali iz države

Aleksej Navalni - Foto: Profimedia

Rusija ima omejena sredstva za preiskavo v zvezi z zastrupitvijo opozicijskega politika Alekseja Navalnega, so včeraj sporočili iz Kremlja. Ob tem so sodelavce Navalnega obtožili, da so morebitne dokaze odpeljali iz države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodelavci opozicijskega politika so sporočili, da so živčni strup novičok, s katerim je bil zastrupljen Navalni, odkrili na steklenici vode v njegovi hotelski sobi v sibirskem Tomsku. Sledi novičoka na steklenici je potrdil laboratorij v Nemčiji, ki so mu sodelavci Navalnega predali več predmetov iz politikove hotelske sobe. Pred tem so domnevali, da je bil zastrupljen na letališču v Tomsku.

Navalni, eden najvidnejših kritikov ruskega predsednika Vladimirja Putina, je 20. avgusta na notranjem letu v Sibiriji nenadoma in nepojasnjeno zbolel. Na zdravljenje v Nemčijo so 44-letnika prepeljali dva dni kasneje. Tam so v začetku meseca ugotovili, da je bil zastrupljen z živčnim strupom iz skupine novičok.

Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je poudaril, da ima Rusija pri preiskavi zvezane roke, ker Nemčija dokaznega materiala še ni delila z ruskimi strokovnjaki. Sodelavce Navalnega pa je obtožil, da so morebitne dokaze odpeljali iz države.


"Steklenico, če sploh obstaja, so odpeljali v Nemčijo ali kam drugam. kar bi lahko bil dokaz za zastrupitev, so žal odnesli iz države. Vprašanje je, zakaj," je poudaril Peskov. Ob tem je podvomil v izsledke nemškega laboratorija. Kot je dejal, steklenice s sledovi živčnega strupa zaradi toksičnosti ne bi bilo mogoče kar tako odpeljati iz države.

Sodelavci Navalnega so 20. avgusta preiskali sobo Navalnega v hotelu Xander v Tomsku uro za tem, ko so bili obveščeni o njegovih zdravstvenih težavah. "Odločili smo se vzeti vse, kar bi lahko koristilo, in to predati zdravnikom v Nemčiji. Očitno je bilo, da ta primer ne bo preiskan v Rusiji," piše ob videoposnetku, objavljenem na družbenem omrežju Instagram.

Dva tedna zatem so v nemškem laboratoriju našli sledi novičoka prav na steklenici vode iz hotelske sobe v Tomsku,". Kasneje so še švedski in francoski laboratoriji, ki so analizirali vzorce, potrdili, da je bil Navalni zastrupljen z novičokom. Nemčija je rezultate analiz predala tudi Organizaciji za prepoved kemičnega orožja (OPCW).

Rusija zadeve ne preiskuje, češ da ruske oblasti niso našle dokazov, da je šlo za kaznivo dejanje. Kremelj zanika vsakršno povezavo s poslabšanjem zdravstvenega stanja Navalnega.