Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kosorjeva bo izdala knjigo političnih spominov

Deli na:
Kosorjeva bo izdala knjigo političnih spominov

Foto: Reuters

Nekdanja hrvaška premierka Jadranka Kosor si dela zapiske za knjigo spominov, v kateri bo zajela "obilico tem in nešteto dogodkov", poroča danes Jutarnji list. Kosorjeva je v pogovoru za zagrebški časnik kot "sijajne trenutke" iz svoje premierske kariere izpostavila tudi reševanje spora o meji s Slovenijo.

Kot bivša novinarka Kosorjeva ne obžaluje, da se je začela ukvarjati s politiko, kljub nekaterim velikim razočaranjem, ki jih je doživela, predvsem zaradi brisanja iz članstva HDZ. Kosorjeva je nato nadaljevala z delom v politiki kot neodvisna poslanka.

V lepem spominu iz premierskega mandata med julijem 2009 in decembrom 2011 ji bodo ostali arbitražni sporazum s Slovenijo in deblokada pogajanj z Evropsko unijo, predstavitev gospodarskega programa njene vlade ter 24. junij 2011, ko je Evropska komisija končno potrdila, da je Hrvaška sklenila pristopna pogajanja in da bo postala članica EU.

"Podpis sporazuma o vstopu države v EU je trenutek, ki mi bo za vedno pripadal. Uživala sem tudi v srečanju z nemško kanclerko Angelo Merkel med njenim uradnim obiskom. Posebej so ji bile všeč dišeče domače breskve, ki smo jih dobili za sladico. Obe sva se smejali, ko sem ji ponudila tudi svoje rezine," je dejala Kosorjeva.

Kot posebej slabe čase pa je v premierskem mandatu izpostavila čas, ko je kazalo, da Hrvaška morda ne bo sklenila pristopnih pogajanj z EU, ko naj bi jo skušali pregovoriti, naj nad vsem obupa.

"Morda najtežji trenutek je bil, ko so v Haagu obsodili generala Anteja Gotovino in Mladena Markača (april 2011), eden od najbolj čustvenih dogodkov pa je bil, ko sem ju pozdravila v Kninu med proslavo dneva zmage leta 2011," je še dejala nekdanja hrvaška premierka.



Za svojo knjigo pravi, da zahteva veliko dela in da priprave ne potekajo preveč hitro. "Veliko je tega, kar bi želela zajeti," je povedala.

Kot je še dejala, namerava ostati v politiki tudi po izteku poslanskega mandata, ni pa razkrila, kaj bo delala. Pravi, da ima zdaj več časa za pogovor z državljani o različnih temah, kar tudi dela med svojimi počitnicam v Bolu na Braču, kjer je tudi spregovorila za Jutarnji list.

Kot "simpatično" je ocenila nedavno potezo norveškega premiera Jensa Stoltenberga, ki je vozil taksi, da bi slišal, kako ljudje razmišljajo. Kosorjeva je Stoltenbergovo dejanje primerjala s predvolilno kampanjo slovenskega predsednika Boruta Pahorja, ki jo je ocenila kot izjemno uspešno.

"Iz takšnega pristopa bi se na Hrvaškem norčevali do skrajnosti, posebej v medijih. To je moje mnenje. A si lahko predstavljate, da začnem kampanjo in delam kot pomožna kuharica, da pospravljam, pomivam (...) brez milosti bi me poteptali, zaradi populizma," je ocenila.

Bivša premierka sicer čaka na odločitev ustavnega sodišča, ki bo ocenilo, ali je bilo njeno brisanje iz članstva HDZ v skladu z ustavo. Način, na katerega so jo izključili iz stranke, je v pogovoru večkrat primerjala z zapletom v romanu Proces Franza Kafka.