pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Komisija širi preiskavo davčnih ugodnosti na vso EU

Deli na:
Komisija širi preiskavo davčnih ugodnosti na vso EU

Foto: Reuters

Evropska komisija je razširila preiskavo o skladnosti davčnih odločb s pravili EU o državni pomoči na vse članice. Če se bo izkazalo, da so obstajale 'ugodne' davčne odločbe, bo komisija od posamezne države zahtevala seznam vseh podjetij, ki so bila med letoma 2010 in 2013 deležna posebne obravnave, so sporočili iz Bruslja.

Komisija je od več držav podobne podatke že zahtevala junija 2013. Preiskava je sicer v skladu z zadnjimi pozivi k večji transparentnosti pri davčnih odločbah, tudi predsednik komisije Jean-Claude Juncker je napovedal vzpostavitev pravnega okvira, ki bo omogočal avtomatsko izmenjavo o davčnih odločbah.

"Potrebujemo celovito sliko o praksah pri davčnih odločbah v EU, da bomo lahko presodili, ali gre za izkrivljanje konkurence na enotnem trgu," je pojasnila komisarka za konkurenco Margarethe Vestager. Tako bodo namreč po njenih besedah lahko prispevali k boju proti izogibanju davkom in boju za pravično davčno konkurenco.

Komisija je pod drobnogled vzela davčne odločbe, ki bi lahko predstavljale davčne ugodnosti za multinacionalke. Kar nekaj članic EU naj bi, kot kaže, multinacionalkam dovoljevalo ugodnosti in s tem skrčilo njihova davčna bremena.

Tako preiskava že poteka v sedmih državah EU. Pregled davčnih odločb je zahtevala od Cipra, Irske, Luksemburga, Malte, Nizozemske in Velike Britanije, medtem ko je od Belgije zahtevala podatke o posamičnih davčnih odločbah.

Komisija med drugim preiskuje skladnost davčnih odločb za družbo Apple na Irskem, Starbucks na Nizozemskem ter Amazon in Fiat Finance v Luksemburgu z evropsko zakonodajo.

V Evropi zadnje tedne odmeva afera LuxLeaks, ki je povezana z davčnimi ugodnostmi za velike mednarodne korporacije. Luksemburg naj bi tako več kot 340 mednarodnim korporacijam omogočil izogibanje plačilu več milijard evrov davkov.

Zaradi afere se je novi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki je bil dolga leta luksemburški premier, znašel pod plazom očitkov, da je arhitekt sporne davčne ureditve, ki multinacionalkam omogoča dobičke na račun davkoplačevalcev. Zaradi tega je bil v Evropskem parlamentu že deležen glasovanja o nezaupnici, ki pa jo je preživel.