Revija Reporter
Svet

Koalicija Merklove v šoku po debaklu na evropskih volitvah

STA

27. maj. 2019 14:17 Osveženo: 14:19 / 27. 5. 2019

Deli na:

Manfred Weber in Angela Merkel na nedavnem kongresu nemške CDU

Profimedia

Nemška vlada kanclerke Angele Merkel se danes sestaja na izrednih sestankih, na katerih razpravljajo o rezultatih evropskih volitev. Konservativna unija CDU/CSU in socialdemokrati (SPD) so namreč utrpeli hude izgube, kar bi lahko resno pretreslo veliko koalicijo v Berlinu, poročajo tuje tiskovne agencije.

CDU/CSU in SPD so dosegle zgodovinsko najslabše rezultate na evropskih volitvah. Čeprav je konservativna unija glede na začasne izide z 28,9 odstotka podpore zmagovalka volitev, so izgubili 6,5 odstotne točke podpore in pet poslanskih mandatov.

Še hujši poraz so doživeli socialdemokrati, ki so izgubili 11 odstotnih točk podpore in z rezultatom 15,8 odstotka pristali na tretjem mestu za Zelenimi. V novem sklicu Evropskega parlamenta bodo imeli 16 poslancev, kar je 11 manj kot doslej.

Dodaten pritisk za SPD predstavlja tudi zgodovinska izguba tradicionalne "rdeče" trdnjave Bremna, kjer so v nedeljo po več desetletjih izgubili na deželnih volitvah. Odprto ostaja vprašanje, ali bodo socialdemokrati pozvali k spremembi vodstva svoje stranke in morebiti tudi prekinitvi sodelovanja z unijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Že pred volitvami je tednik Bild am Sonntag v nedeljo poročal, da bi se lahko na jesenskem kongresu stranke za položaj predsednika SPD ponovno potegoval Martin Schulz, a so ta ugibanja v stranki hitro zavrnili. Finančni minister Olaf Scholz in podpredsednik SPD Ralf Stegner sta posvarila, da bi menjava vodstva v tem trenutku škodila stranki.

Dopoldne so se v Berlinu tako ločeno sestala vodstva strank CDU, CSU in SPD. Popoldne je predvideno še srečanje vodij koalicije. Najprej se bodo sestali kanclerka Angela Merkel, predsednica CDU Annegret Kramp-Karrenbauer in predsednik CSU Markus Söder. Kasneje se jim bosta pridružila še vodja SPD Andrea Nahles in podkancler Olaf Scholz (SPD).

V prvih odzivih so vodilni pri uniji in socialdemokratih že priznali napake. Kramp-Karrenbauerjeva je med drugim uvidela, da so se v predvolilni kampanji osredotočili na napačne teme in da bi morali več govoriti tudi o varovanju okolja. Tudi Söder je priznal, da so Zeleni postali njihovi glavni tekmeci.

Pravi zmagovalci evropskih volitev v Nemčiji so Zeleni, saj so prvič postali druga najmočnejša politična sila na nacionalnih volitvah in osvojili 20,5 odstotka glasov, skoraj deset odstotnih točk več kot leta 2014. Okoljska stranka naj bi po ocenah tujih tiskovnih agencij od tradicionalnih največjih strank prevzela po milijon glasov. Za njih je med drugim glasoval vsak tretji Nemec, mlajši od 30 let.

V Evropski parlament je uspel vstop tudi preostalim parlamentarnim strankam. Skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD) je osvojila 11 odstotkov, Levica in liberalci pa po okoli 5,5 odstotka glasov. Ker v Nemčiji za evropske volitve ne velja volilni prag, bo v Bruslju in Strasbourgu zastopanih tudi sedem manjših strank, ki bodo imele po dva oz. enega poslanca.