Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

K.O. v treh sekundah: Kličko bi se z Janukovičem pomeril v ringu

Deli na:
K.O. v treh sekundah: Kličko bi se z Janukovičem pomeril v ringu

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj po srečanju z ukrajinskim kolegom Viktorjem Janukovičem v Moskvi sporočil, da bo Rusija pomagala Ukrajini z nakupom državnih obveznic v vrednosti 15 milijard dolarjev. Državni energetski družbi sta ob tem podpisali dogovor o znižanju cen ruskega plina.

Rusija je pristala tudi na ukinitev trgovinskih ovir, ki jih je uvedla v začetku leta, ko je postalo očitno, da se Ukrajina pripravlja na podpis pridružitvenega sporazuma z Evropsko unijo.

"Ruska vlada je sprejela odločitev, da bo del sredstev iz državnega sklada v višini 15 milijard dolarjev investirala v ukrajinske državne obveznice," je po triurnih pogovorih z Janukovičem v Kremlju sporočil Putin.

Finančni minister Anton Siluanov je pojasnil, da bo Rusija kupila za 15 milijard dolarje ukrajinskih evroobveznic, ki jo bo izdal Kijev.

Putin je tudi dejal, da bo ruski energetski velikan Gazprom Ukrajini prodajal plin po ceni 268,5 dolarja za 1000 kubičnih metrov, medtem ko je trenutna cena okoli 400 dolarjev.

Ruski predsednik je sicer dodal, da z ukrajinskim kolegom ni razpravljal o članstvu Ukrajine v ruski carinski uniji, v kateri sta še Kazahstan in Belorusija. Ukrajinska opozicija se boji, da bi se z vstopom v to unijo razblinile sanje o vstopu Ukrajine v EU.

"Želim pomiriti vse, danes se sploh nismo pogovarjali o vstopu Ukrajine v carinsko unijo," je zatrdil Putin.



46-milijonska Ukrajina se je znašla sredi diplomatskega prerivanja med EU in Rusijo, ko se je Janukovič odločil, da ne podpiše zgodovinskega sporazuma z EU, temveč da prednost zbliževanju z Rusijo. EU je nato pred dvema dnevoma zamrznila pogajanja s Kijevom.

Ukrajinski predsednik je včeraj izpostavil pomen odnosov z Moskvo. Ukinitev trgovinskih omejitev bo po njegovih besedah znatno prispevala k povečanju trgovine. "Uresničitev tega akcijskega načrta bo znatno poglobila naše strateško sodelovanje na mnogih področjih," je dejal.

Janukovičeva zavrnitev podpisa sporazuma z EU je sprožila množične protivladne proteste v Ukrajini, največje od oranžne revolucije 2004, po kateri se je država prvič obrnila proti Zahodu.

Vodja ukrajinske opozicije in svetovni boksarski prvak Vitalij Kličko z včerajšnjim dogovorom ni zadovoljen, saj naj bi bil sklenjen na škodo Ukrajine. "Le predčasne volitve lahko še ponudijo izhod iz krize," je množici več 10.000 protestnikov na osrednjem kijevskem Trgu neodvisnosti dejal Kličko.

"Janukoviča razglašam za svojega osebnega tekmeca. Vabim ga v ring," je še dodal Kličko, ki je med drugim napovedal, da se bo odpovedal naslovu svetovnega prvaka v boksu in se v popolnosti posvetil politiki, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Nezadovoljstvo z dogovorom so izrazile tudi ZDA, saj naj ne bi naslavljal zahtev protestnikov. "Ukrajinsko vlado pozivamo, naj posluša svoje ljudstvo in najde pot za mirno, pravično, demokratično in gospodarsko cvetočo evropsko prihodnost, h kateri težijo ukrajinski državljani," je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney.