državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Klavnica v Gazi: to sta ključna razloga za izraelsko uničevanje Gaze

Deli na:
Klavnica v Gazi: to sta ključna razloga za izraelsko uničevanje Gaze

Eksplozija v Gazi - v izraelskih napadih na palestinsko enklavo je umrlo že 24.000 ljudi. - Foto: Profimedia

Kateri so resnični razlogi za izraelsko uničevanje Gaze, deloma pa tudi Zahodnega brega, kjer skupno živi več kot pet milijonov palestinskih Arabcev?

Narativ izraelskih oblasti je, da bodo z visokointenzivnimi vojaškimi operacijami nadaljevali tako dolgo, dokler ne bodo povsem uničili islamistično vojaško-politično organizacijo Hamas, katere pripadniki so 7. oktobra lani množično vdrli na izraelsko ozemlje, ubili več kot 1300 izraelskih državljanov in tujcev, nekaj več kot dvesto pa so jih zajeli kot talce. Šlo naj bi torej dejansko za protiteroristično operacijo.

A to je daleč od resnice. V bistvu gre po oceni poznavalcev za obsežne vojaške aktivnosti, katerih strateški cilj je zmanjšati t. i. arabsko demografsko grožnjo Izraelu in posledično zagotoviti dolgoročni obstoj judovske države v sovražnem geopolitičnem okolju (pretežno arabskega) Bližnjega vzhoda.

Splošno znano dejstvo je, da je dolgoročni načrt izraelske politične elite vključiti Zahodni breg oziroma vsaj njegov večji del, morda pa tudi Gazo, v t. i. veliki oziroma biblijski Izrael. Želijo nadzorovati tako rekoč celotno ozemlje od reke Jordan do Sredozemskega morja.


Kot vse kaže, bo boj za preživetje in varnost Izraela iz leta v leto bolj neizprosen, trajni mir na Jutrovem pa se čedalje bolj pomika v sfero geopolitične fantastike.

Religiozni sionisti so prepričani, da je rast arabskega prebivalstva »demografska časovna bomba«, ki ogroža prihodnost judovske države.

Zakaj je bilo sobivanje med palestinskimi in jordanskimi Arabci pod isto državno streho vse prej kot mirno in harmonično.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24