Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kitajski komunisti povzdigujejo Xi Jinpinga kot "jedro vodstva" partije

Deli na:
Kitajski komunisti povzdigujejo Xi Jinpinga kot "jedro vodstva" partije

Foto: Arhiv Reporterja

Kitajska komunistična partija je včeraj generalnega sekretarja partije Xi Jinpinga razglasila za jedro svojega vodstva, je poročala kitajska tiskovna agencija Xinhua. Odločitev so sprejeli najvišji voditelji partije na zasedanju centralnega komiteja v Pekingu.

Centralni komite kitajske komunistične partije je ob koncu štiridnevnega plenuma objavil sporočilo, v katerem je pozval vse člane, naj se "zedinijo okoli centralnega komiteja s tovarišem Xi Jinpingom v jedru".

Xi si poskuša podrediti partijo, že odkar je leta 2012 prevzel njeno vodenje, in si je podredil več vzvodov moči kot katerikoli drugi kitajski voditelj po Mao Zedongu.

Prvi so izraz "jedro" za Xija decembra lani začeli uporabljati partijski funkcionarji na ravni provinc, vendar je nato izginil iz javne razprave, kar namiguje na to, da je predsednik države in prvi mož partije naletel na odpor v prizadevanjih za dodatno utrditev oblasti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Xi je ob prevzemu oblasti sprožil medijsko močno podprto kampanjo proti korupciji. Obljubil je, da bo ta uperjena tako proti "tigrom" - funkcionarjem na najvišjih položajih, kot tudi proti "muham" - kadrom nižje na hierarhični lestvici.

Čistka je lani odnesla vrsto visokih partijskih funkcionarjev. Med najvišjimi predstavniki kitajske politike, ki so jih doslej obsodili, je nekdanji vodja kitajske notranje varnosti Zhou Yongkang, ki je bil junija obsojen na dosmrtno ječo zaradi podkupovanja, zlorabe položaja in razkritja državne skrivnosti.

400-članski centralni komite je na zasedanju, ki mu Kitajci pravijo šesti plenum, sprejel tudi kodeks ravnanja, ki bo veljal za 88 milijonov članov kitajske komunistične partije. Potrdil je tudi dokument o okrepitvi nadzora znotraj partije.

Partijsko vodstvo je odločilo, da bo 19. kongres partije prihodnjo jesen, ko so predvidene spremembe v vodstvu 25-članskega politbiroja.

Zasedanje za zaprtimi vrati je potekalo v pekinškem hotelu Jingxi, kjer je nekdanji voditelj Deng Xiaoping na zgodovinskem srečanju leta 1978 zagnal reforme za odprtje kitajskega gospodarstva.