Arian Svet24.si

Je kmet Jan med košnjo naletel na truplo ...

mark rutte Svet24.si

Izbrali so novega šefa Nata

1719350996-mm2-7994-1719350948316 Necenzurirano

Noč, ko smo postali veliki #komentar

tek upravna enota1 Reporter.si

Grozljivo poniževanje državljanov: olimpijski ...

slovenija 2 Ekipa24.si

Sijajno! Prizor zažgal splet, reakcija Slovencev ...

Hannah Louise Hill je omrežila 36-letnika Odkrito.si

Pazite se te vplivnice! Prevarala je že mnoge!

matjaz kek slovenija pm Ekipa24.si

Matjaž Kek je po uvrstitvi v osmino finala poslal...

Svet

Kitajska užaljena zaradi izjave G7, ki jo obtožuje pomoči Rusiji

Deli na:
Kitajska užaljena zaradi izjave G7, ki jo obtožuje pomoči Rusiji

Voditelji držav G7 na vrhu v Bariju - Foto: Profimedia

Kitajska je bila danes kritična do sklepne izjave skupine G7, v kateri so med drugim posvarili Peking pred zagotavljanjem Rusiji sestavnih delov za orožja. Po oceni kitajskega zunanjega ministrstva je sklepna izjava polna arogance, predsodkov in laži, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sklepna izjava voditeljev skupine sedmih najbolj razvitih gospodarstev sveta (G7) je bila na več točkah kritična do Kitajske, med drugim so bile v njej obtožbe, da Peking pošilja Rusiji surovine in izdelke, ki naj bi ji pomagali pri vojni v Ukrajini. Zaradi nepoštenih poslovnih praks pa so ji zagrozili z ukrepanjem.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Lin Jian je bil danes kritičen do sklepne izjave, ki po njihovi oceni obrekuje in napada Kitajsko. Gre za ponavljajoče se klišeje, ki nimajo ne dejanske, ne pravne in ne moralne podlage ter so polni arogance, predsodkov in laži, je dejal.

Sedmerica voditeljev je bila kritična tudi do kitajskega širjenja vpliva v Južnokitajskem morju. "Nasprotujemo kitajski militarizaciji ter prisilnim in ustrahovalnim dejavnostim v Južnokitajskem morju," piše v izjavi.

Kitajska je že večkrat zavrnila očitke. Lin je ob tem danes še poudaril, da G7 ne predstavlja mednarodne skupnosti in skupini očital, da je politično orodje za zagotavljanje hegemonije ZDA in Zahoda.