KRISTINA STRAŠEK Dobra karma

'Lahko bi vedeževala sama sebi, a si nikoli'

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

zaščitna maska, park, dunaj, starejši moški Svet24.si

To so primeri, v katerih zaščitne maske ostajajo...

avtobusno postajalisce Koprivnik Svet24.si

V vasi pod obronki Kočevskega roga sta strah in ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

jurij zrnec Njena.si

Jurij Zrnec na novi fotografiji popolnoma ...

Svet

Kitajska ustanovila garnizijo na spornih otokih v Južnokitajskem morju

Deli na:
Kitajska ustanovila garnizijo na spornih otokih v Južnokitajskem morju

Foto: Reuters

Kitajska je imenovala poveljstvo novoustanovljene garnizije v Južnokitajskem morju, danes poročajo državni mediji. Azijska velesila s tem krepi svojo navzočnost na spornih otokih na tem območju, ki si jih prisvajajo tudi Vietnam in Filipini.

Kitajska je v torek na enem od spornih otokov ustanovila novo mesto, imenovano Sansha, in garnizijo, dva dni za tem pa je imenovala še njeno poveljstvo. Poveljnik garnizije je postal polkovnik Cai Xihong, njen politični komisar pa polkovnik Liao Chaoyi, je danes poročal časnik China Daily.

Kot je pojasnil tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Yang Yujun, med naloge garnizije spada obramba mesta Sansha. Za zdaj ni jasno, ali bodo na otoku nameščene tudi bojne sile, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Vietnam in Filipini so obsodili odločitev Kitajske za ustanovitev garnizije. Hanoi je v torek vložil uradni protest, Manila pa je pritožbo posredovala kitajskemu veleposlaniku. Yang je obema državama sporočil, da to, kako Kitajska razporeja vojsko znotraj svojih meja, ne zadeva nobene druge države.

Mesto Sansha se nahaja na otoku Yongxing na spornem otočju Paracel. To se nahaja severno od otočja Spratly, ki je prav tako predmet ozemeljskega spora med okoliškimi državami.

Kitajska trdi, večji del Južnokitajskega morja pripada njej, medtem ko si posamezne dele območja lastijo tudi Vietnam, Filipini, Tajvan, Brunej in Malezija.

Spor traja že desetletja. V zadnjem času pa so se napetosti zaostrile, saj je Kitajska začela odločneje izražati svoje ozemeljske zahteve.

loading...
Loading...