premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

morski pes, avstrijska turistka Svet24.si

Morski pes avstrijski turistki odgriznil nogo in ...

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

Domen in Luka Odkrito.si

Veste, kdo sta ta dva SLOVENCA? Sta SVETOVNO ...

delius-barisic Ekipa24.si

Konec dvomov! Iz Olimpije prišlo sporočilo, ki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kitajska ustanovila garnizijo na spornih otokih v Južnokitajskem morju

Deli na:
Kitajska ustanovila garnizijo na spornih otokih v Južnokitajskem morju

Foto: Reuters

Kitajska je imenovala poveljstvo novoustanovljene garnizije v Južnokitajskem morju, danes poročajo državni mediji. Azijska velesila s tem krepi svojo navzočnost na spornih otokih na tem območju, ki si jih prisvajajo tudi Vietnam in Filipini.

Kitajska je v torek na enem od spornih otokov ustanovila novo mesto, imenovano Sansha, in garnizijo, dva dni za tem pa je imenovala še njeno poveljstvo. Poveljnik garnizije je postal polkovnik Cai Xihong, njen politični komisar pa polkovnik Liao Chaoyi, je danes poročal časnik China Daily.

Kot je pojasnil tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Yang Yujun, med naloge garnizije spada obramba mesta Sansha. Za zdaj ni jasno, ali bodo na otoku nameščene tudi bojne sile, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Vietnam in Filipini so obsodili odločitev Kitajske za ustanovitev garnizije. Hanoi je v torek vložil uradni protest, Manila pa je pritožbo posredovala kitajskemu veleposlaniku. Yang je obema državama sporočil, da to, kako Kitajska razporeja vojsko znotraj svojih meja, ne zadeva nobene druge države.

Mesto Sansha se nahaja na otoku Yongxing na spornem otočju Paracel. To se nahaja severno od otočja Spratly, ki je prav tako predmet ozemeljskega spora med okoliškimi državami.

Kitajska trdi, večji del Južnokitajskega morja pripada njej, medtem ko si posamezne dele območja lastijo tudi Vietnam, Filipini, Tajvan, Brunej in Malezija.

Spor traja že desetletja. V zadnjem času pa so se napetosti zaostrile, saj je Kitajska začela odločneje izražati svoje ozemeljske zahteve.