Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kitajska kritizira stanje človekovih pravic v ZDA: Poglejte se v ogledalo!

Deli na:
Kitajska kritizira stanje človekovih pravic v ZDA: Poglejte se v ogledalo!

Foto: Getty Images

Dan po tem, ko je ameriški State Department objavil poročilo o položaju človekovih pravic v svetu, je Kitajska objavila svoje poročilo o človekovih pravicah v ZDA. V poročilu izpostavlja policijsko nasilje in kršitve državljanskih pravic v ZDA, medtem ko je Washington v svojem poročilu med drugim prepoznal več represije na Kitajskem.

V poročilu, ki temelji večinoma na poročanju ameriških medijev, Kitajska navaja, da se ameriška vlada ne želi pogledati v ogledalo, zato ji mora ogledalo nastaviti nekdo drug, poročanje kitajske tiskovne agencije Xinhua povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Poročilo vsako leto izide dan po tistem, ko ameriški State Department objavi letno poročilo o stanju človekovih pravic po svetu. Peking sicer za druge države poročila ne pripravlja.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Lu Kang je na redni novinarski konferenci povedal, da drugi narodi ne morejo komentirati kitajskih zadev. "Nobena država ne bi smela uporabljati človekovih pravic za vmešavanje v notranje zadeve drugih držav," je dejal.

Dokument, ki ga je pripravila kitajska vlada, se nanaša na spletne strani ameriških medijev, kot sta Al Jazeera America in USA Today.

Poročilo med drugim izpostavlja nasilje z orožjem. "Pogosto pojavljanje strelskih incidentov v ZDA je pustilo največji pečat v letu 2015," dokument povzema Xinhua.

Ameriško zunanje ministrstvo pa je v svojem poročilu med drugim ugotovilo, da je bilo na Kitajskem lani med drugim zaznati znatno povečanje represije ter prisile na področju civilnih in političnih pravic, kar se kaže v posebej ostrih napadih na odvetnike, ki v občutljivih primerih branijo državljane.

Kritike so bile uperjene tudi proti komunistični vladi, ki po navedbah poročila za namene zadušitve nestrinjanja uporablja nasilje, cenzuro in samovoljna pridržanja. Opozarja tudi na represijo nad Ujguri in Tibetanci.