Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kim prihaja na obisk k Putinu

Deli na:
Kim prihaja na obisk k Putinu

Kimov oče Kim Džong Il je svojega sina na mesto predsednika postavil septembra 2011, formalno pa je to postal po njegovi smrti, decembra. Do zdaj ni opravil še niti enega obiska na tujem. - Foto: Profimedia

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un bo kmalu obiskal Rusijo, kjer se bo prvič sešel z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP napoved Kremlja potrdila severnokorejska državna tiskovna agencija KCNA. Iz Kremlja so kasneje sporočili, da se bosta sestala v četrtek na ruskem Daljnem vzhodu.

"Naš predsednik se bo v četrtek sestal na pogovorih s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom," je povedal svetovalec Kremlja Jurij Ušakov. Srečanje, ki bo potekalo v Vladivostoku na ruskem Daljnem vzhodu, je označil za "ključen dogodek v dvostranskih odnosih" med državama.

"Osrednja pozornost bo na srečanju namenjena iskanju politično-diplomatske rešitve jedrskega vprašanja na Korejskem polotoku," je še pojasnil Ušakov.

Rusija ima razmeroma tople odnose s Pjongjangom in državi pomaga s hrano, Putin pa že nekaj časa izraža pripravljenost na srečanje z voditeljem Severne Koreje. To bo prvo srečanje voditeljev teh dveh držav po osmih letih, ko sta se sestala Kim Jong-il in takratni ruski predsednik Dmitrij Medvedjev.



Putin in Kim se bosta sešla približno dva meseca po tistem, ko so konec februarja v vietnamskem Hanoju propadli pogovori med severnokorejskim voditeljem in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Kim se je v zadnjem letu štirikrat srečal s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom, zdaj pa po mnenju analitikov išče širšo mednarodno podporo v neodločeni bitki z ZDA.

Moskva se je že zavzela za omilitev mednarodnih sankcij proti Severni Koreji, ZDA pa Rusijo obtožujejo poskusov pomoči Pjongjangu, da bi se ta lahko izognil nekaterim ukrepom, kar Rusija zanika.

Neimenovani višji uradnik iz južnokorejskega predsedniškega urada je medtem dejal, da Južna Koreja pozdravlja Kimov obisk v Rusiji, saj bi lahko prispeval k nadaljnji denuklearizaciji Korejskega polotoka, je poročanje južnokorejske tiskovne agencije Yonhap povzela nemška tiskovna agencija dpa.