zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kim Jong Un ukazal nove jedrske poskuse

Deli na:
Kim Jong Un ukazal nove jedrske poskuse

Foto: KCNA

Severnokorejski voditelj Kim Jong Un je odredil nove jedrske poskuse, pri katerih naj bi uporabili miniaturne bojne konice, ki naj bi jih razvili severnokorejski znanstveniki, so danes poročali državni mediji.

Kim, ki je v četrtek spremljal izstrelitev balističnih raket, je poudaril pomen izvedbe novih jedrskih testov, da bi lahko ocenili uničevalno moč novo izdelanih jedrskih konic, je poročala severnokorejska tiskovna agencija KCNA.

Državni mediji so v sredo objavili fotografije s srečanja Kima z jedrskimi strokovnjaki, na eni od njih pa stoji ob domnevni miniaturni jedrski konici.

Ob tej priložnosti je Kim zatrdil, da so znanstveniki izpopolnili postopek krčenja jedrskih konic na velikost, da so primerne za namestitev na balistično raketo. To bi pomenilo povečano grožnjo za Južno Korejo in druge države v tem delu Azije, morda pa celo za ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju KCNA je bila četrtkova izstrelitev dveh balističnih raket kratkega dosega, ki sta preleteli vzhodni del državo, nato pa padli v Japonsko morje, izvedena v okviru vaj, povezanih z jedrskim protiudarcem proti napadalnim silam.

Izstrelitev je bila odgovor na obsežne skupne vojaške vaje ameriške in južnokorejske vojske, ki so po mnenju režima v Pjongjangu priprava na invazijo.

Kim je ob spremljanju izstrelitve raket ponovil grožnjo s takojšnjim jedrskim napadom, če bi ameriško-južnokorejske vaje ogrozile severnokorejsko ozemlje. "Izdal bom takojšen ukaz za napad z vsemi vojaškimi sredstvi," je dejal po poročanju severnokorejskih medijev.

Napetosti na Korejskem polotoku so se močno zaostrile po severnokorejskem jedrskem poskusu v januarju in testu rakete dolgega dosega minuli mesec. Varnostni svet ZN je v odgovor uvedel nove sankcije proti režimu v Pjongjangu.