državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kim Jong Un je pozval vojsko k pripravljenosti na boj

Deli na:
Kim Jong Un je pozval vojsko k pripravljenosti na boj

Foto: Reuters

Severnokorejski voditelj Kim Jong Un je pred napovedanimi skupnimi vojaškimi vajami ZDA in Južne Koreje pozval severnokorejske oborožene sile, naj bodo v stanju polne pripravljenosti za boj, danes poročajo severnokorejski mediji.

V zgodovinskem govoru pred osrednjo vojaško komisijo vladajoče korejske delavske stranke je Kim poudaril, da mora biti vojska v polni pripravljenosti na odziv na kakršno koli obliko vojne, ki bi jo zanetil sovražnik. Komisija se je sešla takoj po vojaški vaji severnokorejske vojske, v kateri so simulirali napad na otok ob meji z Južno Korejo in ki jo je osebno nadziral Kim.

V govoru je Kim izpostavil, da se mora korejska ljudska armada osredotočiti na svojo bojno pripravljenost, ter omenil potrebo po poenostavitvi in reorganizaciji "vojaškega ustroja", je poročala severnokorejska tiskovna agencija KCNA, ki pa ni podrobneje pojasnila, za kaj naj bi šlo.

Komisija je po Kimovih besedah tudi razpravljala o "radikalnem preobratu" glede obrambnih operacij, poročanje severnokorejskih medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah medijev je bila nedavna vojaška vaja uperjena predvsem proti ZDA, ki imajo v Južni Koreji nameščenih 28.500 vojakov. Opazovalci se bojijo, da bi se odnosi med Severno Korejo in njeno južno sosedo lahko zaostrili pred skupnimi vojaškimi vajami ZDA in Južne Koreje, napovedanimi za marec. Severna Koreja očita ZDA, da jo želijo napasti, a v Washingtonu te očitke zavračajo.