nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kijev zavrača razpis referenduma o prihodnosti Krima; separatistom grozi z aretacijami

Deli na:
Kijev zavrača razpis referenduma o prihodnosti Krima; separatistom grozi z aretacijami

Foto: Reuters

Ukrajinski parlament je danes sprejel resolucijo, v kateri zavrača odločitev lokalnih krimskih oblasti o razpisu referenduma o prihodnosti Krima. Oblasti na Krimu poziva, naj do srede ponovno razmislijo o svoji odločitvi v zvezi z referendumom in naj jo uskladijo z ukrajinsko in krimsko ustavo.

Ukrajinska verhovna rada je v danes sprejeti resoluciji zapretila, da bo v primeru, da krimski vrhovni svet ne bo upošteval njenih navodil, začela postopek za predčasni odvzem njegovih pooblastil, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug, ki se sklicuje na agencijo Ukrinform.

Ob tem je parlament v Kijevu od Rusije znova zahteval, naj nemudoma umakne svoje vojake s Krima in ustavi "agresivno politiko". Prebivalce krimskega polotoka pa so v resoluciji pozvali, naj se ne udeležijo "nezakonitega" referenduma. Za resolucijo je glasovalo 255 od 324 navzočih poslancev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajinski začasni predsednik Oleksandr Turčinov je medtem v nagovoru poslancem poudaril, da so ukrajinske sile "v polni bojni pripravljenosti" in da so v teku vojaške vaje po vsej državi. Napovedal je, da bodo v vojsko vpoklicani rezervisti ter nova nacionalna garda, ki jo bo vodilo notranje ministrstvo. Mobilizirani naj bi bili predvsem prostovoljci, ki so služili vojaški rok.

Pred tem je krimski parlament danes sprejel deklaracijo o neodvisnosti Krima, ki naj bi bila potrebna za pristop Krima k Rusiji in za izvedbo referenduma o prihodnosti regije. Krimski premier Sergej Aksionov se je obenem razglasil za poveljnika krimskih oboroženih sil in napovedal "nacionalizacijo" ukrajinskih pomorskih sil na Krimu.



V ruski dumi pa bo medtem danes stekla razprava o predlogu zakona, ki bi omogočil priključitev Krima Rusiji. Razprava naj bi potekala do 17. marca, glasovanje pa je predvideno za 21. marec, je povedal poslanec stranke Enotna Rusija Vjačeslav Nikonov.

Sicer pa so nove ukrajinske oblasti zaradi "separatizma" danes odredile aretacijo proruskega nekdanjega guvernerja Harkova Mihaila Dobkinsa. Ukrajinsko pravosodje Dobkinsu očita "korake v smeri ustanovitve novoruske unije". Zaslišali ga bodo v Kijevu.

Poleg tega so nove prozahodne ukrajinske oblasti po poročanju dpa prepovedale oddajanje ruskih televizijskih programov po vsej Ukrajini. Kot je ob tem pojasnil svet za radiotelevizijo v Kijevu, ruske televizije, naklonjene Kremlju, objavljajo lažne informacije in podpihujejo separatistične tendence na Krimu.

Pred tem so sicer proruske oblasti na Krimu odredile, da se na polotoku namesto ukrajinskih televizijskih programov predvaja program ruske državne televizije.