Revija Reporter
Svet

Kdo je razvpita Trumpova Madeleine, o kateri predsednik pravi: "Ona je skrivnost …"

Biserka Karneža

8. sep. 2018 6:00

Deli na:

Trump in njegova osebna tajnica Madeleine Westerhout.

Instagram

Pred objavo knjige Strah: Trump v Beli hiši (Fear: Trump in the White House) trenutno najbolj vroče knjižne »žemljice« v ZDA, je Washington Post objavil enajstminutni pogovor med avtorjem knjige Bobom Woodwardom, najbolj znanim raziskovalnim novinarjem iz časa afere Watergate, ter ameriškim predsednikom ZDA. Trump je poklical Woodwarda 14. avgusta letos, ko je izvedel, da bo o njem izšla "še ena slaba knjiga."

Pogovor med obema akterjema, Bobom Woodwardom in Donaldom Trumpom, ki ga je Woodward posnel s Trumpovim dovoljenjem, je zelo zanimiv. Iz njega je mogoče izvedeti, kako je danes 75-letni raziskovalni novinar Bob Woodward, znan tudi kot pisec knjig o zadnjih osmih predsednikih ZDA, vključno z odstopljenim Richardom Nixonom (prav zaradi afere Watergate), poskušal vstopiti v stik z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

Telefonski pogovor med Trumpom in Woodwardom (v angleščini):


"Madeleine je ključ. Ona je skrivnost …"

Trump je v pogovoru z Woodwardom zatrjeval, da ni bil obveščen o njegovi želji za pogovor. Woodwarda, ki mu je nato odvrnil, da se je o možnosti pogovora s predsednikom pogovarjal s šestimi osebami, je Trump povprašal, zakaj ni kontaktiral tudi Madeleine: "Madeleine je ključ. Ona je skrivnost, kajti ona je oseba …" Trump je imel v mislih svojo osebno tajnico, 27-letno Madeleine Westerhout, ki je po objavi posnetka pogovora postala nova obsesija ameriških medijev. O njej skušajo izvedeti čim več, a kaj posebej zanimivega niso uspeli izbrskati - Madeleine je ambiciozno dekle, ki je kot sodelavka republikanske stranke delala v volilnih kampanjah več republikanskih politikov, postala nato del Trumpove kampanje in nazadnje še njegova tajnica, ki ima očitno precejšen vpliv na to, kdo lahko pride v stik s predsednikom.

Po uvodnem opravičilu Woodwarda, da je bila žal zamujena priložnost pogovora za objavo v knjigi – ob tem velja omeniti, da je Woodward pred objavo knjige o Georgeu Bushu ml. s slednjim posnel kar enajst ur dolg pogovor – je Trump dejal, da je pravkar svoji tiskovni predstavnici Kellyanne Conway pojasnil, da ni nikoli prejel Woodwardovega klica. In spet: "Koga ste vprašali, da bi želeli govoriti z mano?" Na Woodwardovo pojasnilo, da je vprašal šest ljudi, med njimi senatorja in tudi Kellyane, s katero je bil celo na kosilu, je Trump odvrnil, da mu o tem niso nič povedali. Novinarja je nato spomnil na njun pogovor pred leti in na njuno prvo srečanje v Trump Towerju pred dvajsetimi leti, ko je Woodward prišel z namenom, da bi že takrat pisal knjigo o Trumpu. "Še vedno se tega spominjam," je dejal Trump.

"Saj veste, da sem bil vedno zelo odprt"

Woodward je zatrdil, da se je zelo trudil za to, da bi prišlo do pogovora, Trump pa je ob tem odvrnil, kako zelo slabo je, da mu o tem ni nihče povedal ter kako bi se želel pogovoriti z njim: "Saj veste, da sem zelo odprt, vi pa ste bili vedno 'fair.' Bomo videli, kaj se bo zgodilo (ob objavi knjige, op. p)." Nato je začel govoriti o vseh uspehih administracije v gospodarstvu, kar je spodbudilo Woodwarda, da se je tudi sam pohvalil, kako je doslej vedno zelo resno opravil svoje delo na podlagi dokumentacije, pridobljene v Beli hiši ter izven nje, ter da je napisal knjige o osmih predsednikih, od Nixona do Obame. Sledila je Trumpova ugotovitev, da bo Woodward o njem zagotovo napisal negativno knjigo in malce šaljivo-zagrenjeno pripomnil, da nič zato, da je tako ali tako že navajen na oboje, dobro in slabo: "Sliši se, da bo to slabo." (izid knjige, op. p.)

"Veliko se jih boji priti in govoriti"

Ko mu je Woodward omenil, da je bila priložnost pač zamujena – pogovor med njima – je Trump Woodwarda spet vprašal, koga vse je klical, da bi stopil v stik z njim in ob tem omenil Madeleine. Woodward mu potem pove, da je govoril z Rayem in Kellyanne, in Trump pojasni: "Veliko se jih boji priti in govoriti z man, ali pa so zaposleni, jaz sem tudi zaposlen, toda z vami bi želel govoriti, tako kot sem že pred dvajsetimi in pred nekaj leti." Na ponovno spraševanje, s kom vse je govoril, mu Woodward poleg Kellyanne in Raya omeni še senatorja Grahama. Sledi Trumpovo pritrjevanje: "To drži, res je … da, da, res je, na hitro mi je omenil (senator Graham, op. p.), prepričan sem bil, da boste potem morda poklicali v pisarno., ampak 'okay'…"

"Predsednik, to je težka knjiga …"

Kasneje sta se v njun pogovor vključili še njuni sodelavki, Woodwardova asistentka ter Trumpova tiskovna predstavnica Kellyanne in tudi v tem delu se je pogovor vrtel samo okoli tega, kdo vse je vedel, da se Woodward želi sestati s Trumpom. Po enajstih minutah spraševanja, opravičevanja, drobnih očitkov, zakaj vendar Woodward ni poklical kar Trumpovih tajnic, ter samohvale, sta možakarja drug drugemu povedala bistvo. Ko Woodward pove, "predsednik, to je težka knjiga," mu Trump da vedeti: "To je še ena slaba knjiga."

Madeleine Westerhout in Trump v ovalni pisarni:

View this post on Instagram

A post shared by Madeleine Westerhout (@madwestt) on