Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Katastrofa v Afriki: tanzanijsko sprenevedanje o neobstoju virusa prineslo novo različico sars-cov-2

Deli na:
Katastrofa v Afriki: tanzanijsko sprenevedanje o neobstoju virusa prineslo novo različico sars-cov-2

slika je simbolična. - Foto: Profimedia

V Afriki so po podatkih afriškega centra za nadzor bolezni CDC potrdili novo različico sars-cov-2. Potrdili so ji pri potnikih iz Tanzanije v Angoli, je danes sporočil vodja CDC John Nkengasong. Glede na trenutne ugotovitve so pri novi različici odkrili do 40 mutacij, kar je po oceni Nkengasonga razlog za skrb, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tanzanija že od sredine lanskega leta ne sporoča podatkov o covidu-19, tudi trenutno ni aktualnih informacij o epidemioloških razmerah v državi. Pred kratkim umrli predsednik Tanzanije John Magufuli je šele relativno pozno uvedel blage ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

"Na žalost ne vemo, kako se ta različica odziva na cepiva," je pojasnil Nkengasong.

Preventivno so vzpostavili sistem nadzora v sosednjih državah Tanzanije, medtem ko v Južni Afriki podrobneje preučujejo novo različico. Na celini so v 18 državah sicer že potrdili britansko različico novega koronavirusa, v 18 pa južnoafriško.


"Celina se počasi približuje tretjemu valu, kar je bilo pričakovano," je povedal Nkengasong. Medtem ko na zahodu in jugu Afrike še beležijo upad novih okužb, so te v porastu v osrednji, vzhodni in severni Afriki, je pojasnil.

Nkengasong je še pozdravil načrte, da bodo cepivo proti covidu-19 proizvajali tudi v Afriki. Afriška unija se je namreč s farmacevtom Johnson & Johnson dogovoril o nabavi 400 milijonov odmerkov cepiva, večji del tega pa naj bi proizvedli v Južni Afriki. Na drugi strani je šef CDC posvaril pred ozkim grlom glede dobave cepiv iz Indije. To bo bo upočasnilo napore glede cepljenja prebivalstva, je prepričan.

Afriške države so doslej prejele okoli 30 milijonov odmerkov cepiva, 28 držav ga je prejelo v okviru pobude Covax, 20 držav pa tudi v okviru dvostranskih odnosov.

V Afriki so od izbruha novega koronavirusa potrdili okoli 4,2 milijona okužb, kar je okoli 3,3 odstotke vseh potrjenih okužb na svetu. V povezavi s covidom-19 je umrlo okoli 112.000 ljudi.