Revija Reporter
Svet

Okužbe z novim koronavirusom potrdili že v 43 afriških državah

STA

23. mar. 2020 18:55 Osveženo: 19:03 / 23. 3. 2020

Deli na:

Johannesburg, 21. marca.

Profimedia

Okužbe z novim koronavirusom so doslej potrdili že v 43 od skupno 54 afriških držav. Po podatkih afriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni (Africa cdc) so na tej celini doslej potrdili 1654 okužb, za covidom-19 je umrlo 52 ljudi. Prve smrtne žrtve novega koronavirusa so danes zabeležili v Zimbabveju, Gambiji in Nigeriji.

Največ okuženih, 402 so doslej našteli v Južni Afriki, sledijo Egipt (327), Alžirija (201) in Maroko s 134 okuženimi, je Africa cdc popoldne sporočil na družbenem omrežju Facebook.



V Zimbabveju so zabeležili prvo smrtno žrtev novega koronavirusa. Kot danes poroča državna radiotelevizija, je za covidom-19 v prestolnici Harare umrl 30-letni moški. To je bil drugi bolnik, pri katerem so v tej afriški državi potrdili okužbo z novim koronavirusom, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Moški je bil februarja v New Yorku, 9. marca pa se je preko Južne Afrike vrnil v domovino. Okužbo so pri njem potrdili v soboto.



Tamkajšnje oblasti so v prizadevanjih za zajezitev širjenja novega koronavirusa zaprle šole, odpovedale športne dogodke in druge prireditve ter omejile zbiranje ljudi. Vladnim uradnikom so tudi prepovedali potovanja v tujino. Zaradi šibkega zdravstvenega sistema, ki ga med drugim pesti pomanjkanje opreme in zdravil, se oblasti bojijo izbruha epidemije, še poroča AFP.



O prvi smrtni žrtvi danes poročajo tudi iz Gambije. Gre za 70-letnega državljana Bangladeša, ki je 13. marca potoval iz Gambije v Senegal, je sporočil gambijski minister za zdravje Amadou Samateh.



Tudi v Nigeriji je koronavirusni bolezni 19 danes podlegel prvi človek. Po podatkih nigerijskega centra za nadzor bolezni je umrl 67-letni moški, ki se je vrnil z zdravljenja v Veliki Britaniji ter je imel več drugih bolezni.



Iz Afrike dolgo časa ni bilo poročil o okuženih, zdaj pa se število potrjenih okužb hitro povečuje. Številne afriške države so zato uvedle preventivne ukrepe za zajezitev covida-19, od prepovedi ali omejitve potovanj ter zbiranja do zapiranja šol in verskih objektov.



V Liberiji, kjer so doslej potrdili tri primere okužbe, so danes za 21 dni ustavili vse polete, Etiopija je zaprla vse kopenske meje, njena soseda Eritreja pa je prepovedala zbiranja več kot deset ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.