dominika švarc pipan, maša kociper, branko lobnikar Svet24.si

Dodatno poročilo Lindava o morebitnih političnih...

ruski državljani, zemun Svet24.si

V Srbiji jih je kot Rusov

bostjan lindav sta2 Necenzurirano

Je policija "Janševa" ali ne? #analiza

damir crncec pl4 Reporter.si

Državni sekretar D. Črnčec: Po dolgem blatenju ...

spanija enrique Ekipa24.si

Odjeknilo je! Španija se je odločila o usodi ...

natalija-verboten Odkrito.si

Natalija Verboten - Po 15 letih se je vrnil njen ...

slovenija norveska lv Ekipa24.si

Bomba vseh bomb: vroči slovenski reprezentant ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Katar 2022: sodobni sužnji ter diktatura nafte in islama

Deli na:
Katar 2022: sodobni sužnji ter diktatura nafte in islama

Katarski emir Tamim bin Hamad Al Tani - Foto: Profimedia

Majhni Katar, ki gosti letošnje svetovno nogometno prvenstvo, je država nasprotij. Zaradi nafte in zemeljskega plina je ena najbogatejših držav na svetu, a hkrati je še vedno trdna absolutistična monarhija, ki prebivalcem zapoveduje stroga islamska pravila, tuje delavce pa obravnava kot nekakšne sodobne tlačane ali sužnje.

Katar je absolutistična monarhija, v kateri ima glavno besedo družina Al Tani. Od leta 2013 Katarju vlada emir Tamim bin Hamad Al Tani. Še preden je postal katarski emir, je šejk Tamim želel s športom hotel povečati prepoznavnost Katarja po svetu. Del njegovega načrta je tudi organizacija letošnjega svetovnega prvenstva.

Katarci so za svetovno nogometno prvenstvo zgradili sedem stadionov in temeljito obnovili nekaj desetletij star stadion. Vsi stadioni so klimatizirani.

Leta 2011 so Katarci postali stoodstotni lastniki francoskega nogometnega kluba Paris Saint-Germain (PSG). V klub so pripeljali superzvezdnike Kyliana Mbappeja, Lionela Messija in Neymarja ter jih obsceno drago plačali.Stadione in drugo infrastrukturo v Katarju gradijo delavci iz južnoazijskih in afriških držav, ki so dobesedno v lasti katarskih delodajalcev. Zaradi slabih delovnih razmer je pri gradnji infrastrukture v zadnjih letih umrlo na tisoče tujih delavcev.

Bogati Katar opaznosti v svetu ne pridobiva samo s prirejanjem odmevnih športnih dogodkov, ampak tudi s krepitvijo svojega političnega vpliva. K temu spadata delovanje katarske televizije Al Džazira ter finančna podpora na vse konce sveta za širjenje njihove različice islama.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24