Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Katar 2022: sodobni sužnji ter diktatura nafte in islama

Deli na:
Katar 2022: sodobni sužnji ter diktatura nafte in islama

Katarski emir Tamim bin Hamad Al Tani - Foto: Profimedia

Majhni Katar, ki gosti letošnje svetovno nogometno prvenstvo, je država nasprotij. Zaradi nafte in zemeljskega plina je ena najbogatejših držav na svetu, a hkrati je še vedno trdna absolutistična monarhija, ki prebivalcem zapoveduje stroga islamska pravila, tuje delavce pa obravnava kot nekakšne sodobne tlačane ali sužnje.

Katar je absolutistična monarhija, v kateri ima glavno besedo družina Al Tani. Od leta 2013 Katarju vlada emir Tamim bin Hamad Al Tani. Še preden je postal katarski emir, je šejk Tamim želel s športom hotel povečati prepoznavnost Katarja po svetu. Del njegovega načrta je tudi organizacija letošnjega svetovnega prvenstva.

Katarci so za svetovno nogometno prvenstvo zgradili sedem stadionov in temeljito obnovili nekaj desetletij star stadion. Vsi stadioni so klimatizirani.

Leta 2011 so Katarci postali stoodstotni lastniki francoskega nogometnega kluba Paris Saint-Germain (PSG). V klub so pripeljali superzvezdnike Kyliana Mbappeja, Lionela Messija in Neymarja ter jih obsceno drago plačali.



Stadione in drugo infrastrukturo v Katarju gradijo delavci iz južnoazijskih in afriških držav, ki so dobesedno v lasti katarskih delodajalcev. Zaradi slabih delovnih razmer je pri gradnji infrastrukture v zadnjih letih umrlo na tisoče tujih delavcev.

Bogati Katar opaznosti v svetu ne pridobiva samo s prirejanjem odmevnih športnih dogodkov, ampak tudi s krepitvijo svojega političnega vpliva. K temu spadata delovanje katarske televizije Al Džazira ter finančna podpora na vse konce sveta za širjenje njihove različice islama.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24