sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Katalonski premier ob nasprotovanju Madrida razpisal referendum o neodvisnosti

Deli na:
Katalonski premier ob nasprotovanju Madrida razpisal referendum o neodvisnosti

Foto: Reuters

Katalonski premier Artur Mas je danes podpisal odlok o izvedbi referenduma, na katerem naj bi Katalonci 9. novembra odločali o neodvisnosti od Španije. Španska vlada je že vnaprej napovedala, da bo referendum izpodbijala na ustavnem sodišču, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Mas je danes podpisal odlok za sklic glasovanja. Temu je pot odprl pred dnevi sprejet zakon v katalonskem regionalnem parlamentu, ki tamkajšnji vladi omogoča sklic referenduma.

Šlo bi sicer za nezavezujoče glasovanje, ki pa ga katalonski politiki vendarle dojemajo kot odskočno desko, ki bi omogočila pogajanja z Madridom o mirnem razhodu.

Španska vlada v Madridu prizadevanja za referendum vseskozi označuje za nezakonita in obljublja, da bo branila enotnost Španije. Kot pojasnjujejo, je na njihovi strani ustava, ki ne dovoljuje referenduma o odcepitvi pokrajine.

"Tovrstnega referenduma ne bo, ker je nezakonit," je tudi danes poudarila podpredsednica španske vlade Soraya Saenz de Santamaria. Po njenih besedah je Madrid že naredil prve korake za izpodbijanje referenduma na ustavnem sodišču. Dodala je še, da vlada v Madridu obžaluje odločitev katalonskih oblasti, saj pomeni delitev katalonske družbe in oddaljuje Katalonijo od Evrope, še poroča nemška tiskovna agencija dpa.


Premier Mariano Rajoy je v petek napovedal, da se bo španska vlada v ponedeljek sestala na izredni seji in potrdila naslednji korak v boju proti referendumu - obrniti se nameravajo na ustavno sodišče. To bo po pričakovanjih razsodilo v prid centralni vladi, kar bo Masa postavilo v občutljiv položaj, saj je ves čas obljubljal ravnanje v okviru zakonov.

Kot ena od možnosti se v tem primeru omenja razpis predčasnih volitev, ki bi odigrale vlogo referenduma.

Katalonija je ena najbogatejših pokrajin v Španiji, a do pred nedavnim je le majhen delež Kataloncev želel polno neodvisnost. Boleče posledice krize pa so s sabo prinesle tudi višjo podporo separatističnim težnjam. V Barceloni zamerijo Madridu predvsem, da je velik delež njihovih davkov namenjen revnejšim pokrajinam.

V nameri po izvedbi referenduma jih ni omajal niti izid referenduma na Škotskem, na katerem so Škoti 18. septembra s 55 odstotki glasov zavrnili neodvisnost. Pomembno sporočilo glasovanja je bilo samo dejstvo, da je London Škotski sploh dovolil izvedbo glasovanja, poudarjajo v Barceloni.

Kot razkrivajo javnomnenjske raziskave, je velika večina Kataloncev naklonjena izvedbi referenduma, medtem ko se ankete razlikujejo glede ocen, kolikšen del ljudi pravzaprav podpira neodvisnost, piše britanski Financial Times.