Revija Reporter
Svet

Katalonska kriza je Španijo stala že milijardo evrov

STA

2. jan. 2018 6:00

Deli na:

Španski gospodarski minister je včeraj stroške katalonske krize za Španijo ocenil na milijardo evrov.

Še vedno je namreč okrnjena rast v tej španski pokrajini, ki predstavlja petino španskega bruto domačega proizvoda, kar po besedah ministra Luisa de Guindosa hromi celotno špansko gospodarstvo.

"Rast Katalonije je bila nad rastjo Španije, bila je eden od motorjev španskega gospodarstva," je dejal za španski radio. "Vendarle pa je v četrtem četrtletju postala breme," je dodal in pojasnil, da se je v tem obdobju upočasnila z 0,9 odstotka na 0,4 odstotka.

Kot je ocenil de Guindos, bi lahko kriza "zlahka stala milijardo evrov", povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Španija je pristala v najhujši politični krizi v zadnjih desetletjih, ko so neodvisnosti naklonjeni politiki po prepovedanem referendumu o tem vprašanju konec oktobra razglasili neodvisnost Katalonije.

Madrid je v skladu s 155. členom španske ustave prevzel neposreden nadzor v sicer avtonomni pokrajini, odstavil vlado, razpustil parlament in sklical nove volitve. A odcepitvi naklonjene stranke so 21. decembra znova osvojile večino v regionalnem parlamentu.

Svarila glede gospodarske škode so bile pomemben del kampanje nasprotnikov zagovornikov neodvisnosti pred volitvami, a kot piše BBC, gre za najvišjo oceno škode doslej.

Zaradi s krizo povezane negotovosti je sicer doslej iz Katalonije svoje sedeže uradno preselilo že prek 3000 podjetij.