Aleksa Balašević Svet24.si

Balaševićev sin obžaluje vse, kar je storil v ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

SD želeli rubiti vilo na Levstikovi. Han: ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Gorski zdravnik Revija Stop

»Dr. Gruberja so Slovenci vzeli za svojega«

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Katalonci simbolično odločajo o neodvisnosti Katalonije

Deli na:
Katalonci simbolično odločajo o neodvisnosti Katalonije

Foto: Reuters

Dan pred simboličnim glasovanjem o neodvisnosti Katalonije je včeraj katalonski voditelj Artur Mas opozoril, da bo vsak poskus vlade v Madridu, da bi ovirala glasovanje, neposreden napad na demokracijo in temeljne pravice. Španski premier Mariano Rajoy pa je izrazil prepričanje, da glasovanje ne bo imelo nobenega učinka.

Rajoy je poudaril, da ne bo nihče razbil enotnosti Španije, dokler bo on predsednik vlade, saj bodo spoštovali ustavo in suverenost države.

Na zborovanju aktivistov njegove stranke v Caceresu je še dejal, da to, kar se bo zgodilo danes v Kataloniji, lahko imenujejo, kot želijo, da pa je gotovo, da "ne bo imelo nobenega učinka", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mas je na drugi strani včeraj dejal, da bo glasovanje v skladu z ustavo in da bodo razglasili rezultate. Vlado pa je posvaril pred vsakršnim poseganjem v glasovanje.

Španska vlada doslej ni povedala, kakšne pravne posledice morda čakajo voditelje Katalonije, volivce in prostovoljce na voliščih. Opozorila pa je voditelje Katalonije, da ne smejo uporabljati javnih sredstev.

V Kataloniji so včeraj podporniki in nasprotniki neodvisnosti pokrajine pripravili zborovanja. Nasprotniki od Rajoya zahtevajo, da blokira glasovanje, ker ni demokratično. Potekalo bo namreč brez volilnega registra, brez nadzora volilne komisije in s prostovoljci, ki vsi podpirajo neodvisnost pokrajine.

Na glasovanju bodo Katalonci odgovorili na vprašanje: Ali želite, da Katalonija postane država? Če je temu tako, ali želite, da je Katalonija neodvisna država? Prvotno so ti vprašanji pripravili za referendum o neodvisnosti, ki bi moral potekati v danes. Po več sodnih odločitvah pa referenduma ne bo, oblika glasovanja pa je močno zvodenela in bo slonela na prostovoljcih.