pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Katalonci gredo naslednje leto na referendum o neodvisnosti

Deli na:
Katalonci gredo naslednje leto na referendum o neodvisnosti

Foto: Reuters

Politične stranke v španski regiji Katalonija so dosegle okvirni dogovor o referendumu o neodvisnosti, za datum njegove izvedbe pa določile 9. november prihodnje leto, je včeraj sporočil predsednik katalonske regionalne vlade Artur Mas. Španska vlada je že napovedala, da bo referendum preprečila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Katalonske stranke so se poleg datuma dogovorile tudi o dveh referendumskih vprašanjih. Kot prvo bodo Katalonci odgovarjali na vprašanje, ali menijo, da bi Katalonija morala biti država. V primeru pritrdilnega odgovora pa se bodo lahko izrekli tudi glede tega, ali bi morala biti katalonska država neodvisna. Dogovor mora sicer vsaka stranka potrditi še formalno, navaja AFP.

Španska vlada, ki odcepitvi Katalonije močno nasprotuje, je referendum o neodvisnosti označila za neustavnega in napovedala, da ga po preprečila po pravni poti.

"Ne bo nobenega glasovanja ... ker glasovanje ni v skladu z zakonodajo," je dejal tiskovni predstavnik Ljudske stranke španskega premiera Mariana Rajoyja, Alfonso Alonso. Enako je novinarjem dejal tudi pravosodni minister Alberto Ruiz-Gallardon. "Glasovanja ne bo," je zatrdil.


Blokado referenduma o neodvisnosti je napovedal tudi španski premier, ki je hkrati zavrnil tudi možnost pogajanj o tovrstnem referendumu. "Je neustaven in do njega ne bo prišlo," je dejal Rajoy po srečanju s predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyjem v Madridu.

Enotno Španijo je potrdil tudi Van Rompuy. "Prepričan sem, da bo Španija ostala združena in zanesljiva članica Evropske unije," je dejal.

Korenine katalonskih separatističnih teženj v svoji sedanji obliki segajo v obdobje diktature generala Francisca Franca med letoma 1939 in 1975, ko je španski diktator regiji odvzel nekatere pristojnosti, ki jih je Katalonija pridobila v času druge španske republike med letoma 1931 in 1936, in prepovedal katalonski jezik, pojasnjuje nemška tiskovna agencije dpa.

Po Francovi smrti leta 1975 je španska vlada Kataloniji podelila avtonomijo na področjih kot sta zdravstvo in izobraževanje.