mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kaskader, ki upodobil olimpijskega Jamesa Bonda, se je smrtno ponesrečil v Švici

Deli na:
Kaskader, ki upodobil olimpijskega Jamesa Bonda, se je smrtno ponesrečil v Švici

Foto: Reuters

Švicarske oblasti so včeraj sporočile, da je v nesreči v kantonu Valais umrl britanski padalec in ekstremni športnik Mark Sutton, ki je zaslovel v vlogi Jamesa Bonda na lanskem odprtju olimpijskih iger v Londonu. Preiskava nesreče v Švici še poteka.

Za zdaj je znano le, da se je 42-letni padalec smrtno ponesrečil pri izvajanju ekstremnega skoka iz helikopterja, pri katerem je uporabil posebno "netopirsko" obleko, s katero je želel jadrati do tal. Pri tem pa je zadel v gorski greben.

Padalci, ki uporabljajo takšne obleke (angleško: wing-divers), sprva skočijo z zaprtim padalom in jadrajo s pomočjo dodatno razprostrte površine obleke, tik pred pristankom pa odprejo padalo.

"Preiskava še poteka, toda zdi se, da je padalec skok začel s prenizkega izhodišča. Glede na to, da je bila v trenutku trčenja hitrost med 200 in 250 kilometri na uro, je smrt nastopila takoj," je okoliščine nesreče pojasnil policijski predstavnik kantona Valais Jean-Marie Bornet.

Smrt padalca in kaskaderja, nekdanjega člana britanske vojske, je pretresla njegove prijatelje in druge ljubitelje ekstremnih športnih izzivov. "Njegova smrt je velika izguba za svet kaskaderjev in padalcev, bil je eden najboljših na svojem področju. V razmerah, kjer bi se vsi ustrašili, je deloval zbrano in mirno, znal pa je biti tudi prijazen in razmišljujoč," je o prijatelju dejal Danny Boyle, režiser lanskega odprtja olimpijskih iger.

Ljubitelji športa po vsem svetu so si Suttona zapomnili predvsem po lanski vlogi na slovesnem odprtju iger, ko je, oblečen v britanskega filmskega junaka Jamesa Bonda, skočil s padalom na stadion, spremljal pa ga je kolega Garry Connery, oblečen v kraljico Elizabeto II.