stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Karibski koralni grebeni bi lahko čez 20 let izginili

Deli na:
Karibski koralni grebeni bi lahko čez 20 let izginili

Foto: Reuters

Koralni grebeni karibskih otočij bi lahko že čez 20 let izginili zaradi preobsežnega ribolova, ki je razredčil število rib, ki se prehranjujejo s koralami in algami ter tako ohranjajo uravnotežen koralni ekosistem, je v danes objavljenem poročilu razkrila Mednarodna zveza za ohranjanje narave (IUCN).

V karibskem otočju obstaja le šestina prvotnih koralnih grebenov, ti pa predstavljajo devet odstotkov vseh svetovnih koralnih grebenov. Poročilo je pokazalo tudi, da je v zadnjih 40 letih izginilo že 50 karibskih koralnih grebenov, je danes poročala francoska tiskovna agencija AFP.

"Hitrost, s katero število koralnih grebenov izginja, je resnično zaskrbljujoča," je povedal predstavnik IUCN Carl Gustaf Lundin.

Poročilo je opozorilo na dejstvo, da so "karibski koralni grebeni od začetka leta 1980 utrpeli velikansko škodo zaradi človeškega delovanja, predvsem zaradi onesnaževanja in globalnega segrevanja". Zlasti podnebne spremembe naj bi povzročile višjo zakisanost morij in s tem beljenje koralnih grebenov, ki so znani po svojih raznolikih ekosistemih.

Glavni svetovalec za koralne grebene pri IUCN Jeremy Jackson pa je dejal, da, tudi če se klimatske spremembe končajo, upadanje števila grebenov ne bo prenehalo.

Raziskava je pokazala, da je padanje števila rib papagajk in morskih ježkov - glavnih jedcev alg in koral - največji vzrok umiranja koralnih grebenov na Karibih.


Neznana bolezen je namreč leta 1983 uničila večino morskih ježkov, medtem ko je intenziven ribolov skozi celotno 20. stoletje ribe papagajke pripeljal na rob izumrtja. "Izguba teh vrst pretrga občutljivo harmonijo koralnih ekosistemov," so dejali znanstveniki.

Poročilo je pokazalo, da so najbolj zdravi koralni grebeni prav tisti, ki imajo večje populacije papagajk, vključno z grebenom v Mehiškem zalivu in na Bermudskem otočju in otoku Bonaire. Na teh območjih je prepovedan ribolov papagajk, čemur se bo v prihodnje pridružil tudi otok Barbuda.

Na območjih, kjer papagajke niso zaščitene, vključno z Jamajko, floridskim koralnim grebenom in Ameriškimi Deviškimi otoki, so "koralni grebeni usodno ogroženi".

Lundin je za AFP dejal, da je sicer še vedno čas, da se ustavi uničujoč trend. "Usoda karibskih koral še ni izven naše kontrole in obstaja kar nekaj konkretnih rešitev," je povedal.

"38 držav, ki mejijo na grebene, se bo moralo boriti proti preobsežnemu ribarjenju, onemogočiti bodo morale ribolov preblizu obale in omejiti uporabo ribiških mrež," je dodal Lundin.

Opozoril je še, da bodo morale države bolje nadzorovati gradnjo hotelov, ki so preblizu obal, in bolje upravljati z odpadno vodo.