nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kapitan ladje s prebežniki ostaja v preiskovalnem priporu

Deli na:
Kapitan ladje s prebežniki ostaja v preiskovalnem priporu

Foto: Reuters

Kapitan ladje s prebežniki, v nesreči katere je v nedeljo v Sredozemlju umrlo 800 prebežnikov, ter član posadke ladje ostajata v preiskovalnem priporu, je danes sporočilo tožilstvo v sicilijanski Catanii. Na ladji so bili po ugotovitvah tožilstva štirje tihotapci ljudi, med njimi sta dva utonila.

Umrla tihotapca sta bila po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA somalijska državljana. Imela naj bi ključe tovornega prostora ladje, v katerem je bilo zaprtih 700 prebežnikov, med njimi številni otroci. Vsi so v brodolomu izgubili življenje. Nesrečo ladje je sicer preživelo le 28 ljudi, med njimi kapitan in član posadke.

Tožilstvo je v petek podaljšalo preiskovalni pripor za 27-letnega kapitana Mohameda Alija Maleka in 25-letnega člana posadke Mahmuda Bihita. Kapitan naj bi bil odgovoren za trčenje s portugalsko trgovsko ladjo, ki je priplula na pomoč prebežnikom. Ko je opazil portugalsko ladjo, naj bi 27-letnik skušal pobegniti, zaradi česar sta plovili trikrat trčili, prenatrpana ladja s prebežniki pa se je prevrnila.

Tožilstvo je še sporočilo, da naj bi bil kapitan oborožen s pištolo in palicami, preko satelitskega telefona pa je komuniciral s tihotapcem ljudi na kopnem, ki je organiziral pot čez Sredozemlje.

Po navedbah tožilstva je več migrantov na plovilu umrlo že pred nesrečo, in sicer zaradi lakote in izčrpanosti. Njihova trupla naj bi vrgli v morje. Poleg tega naj bi tihotapci še pred izplutjem do smrti pretepli mlajšega moškega in njegovo truplo prav tako vrgli v morje.

Val migrantov medtem ne pojenja. Italijanska obalna straža je od petka rešila 228 prebežnikov z dveh čolnov okoli 40 morskih milj od obale Libije. Tri tunizijska ribiška plovila pa so rešili 80 migrantov, ki so jih prepeljali v Tunizijo, še poroča APA.