favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kaos v Peruju: iz Machu Picchuja rešili 400 turistov

Deli na:
Kaos v Peruju: iz Machu Picchuja rešili 400 turistov

Machu Picchu - Foto: Profimedia

Reševalci so v soboto evakuirali okoli 400 turistov, ki so obtičali v inkovskem mestu Machu Picchu, je sporočilo perujsko ministrstva za turizem, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Znamenitost so zaradi neredov, ki pretresajo Peru, v soboto za nedoločen čas zaprli.

"Danes popoldne je bilo 418 domačih in tujih turistov prepeljanih iz mesta Machu Picchu v Cusco," je v soboto zvečer po lokalnem času sporočilo ministrstvo, ki je na Twitterju objavilo tudi fotografije vlaka s potniki.

V Peruju se nadaljujejo protesti privržencev odstavljenega predsednika Pedra Castilla, ki zahtevajo predčasne volitve in odstop predsednice Dine Boluarte. Od začetka decembra, ko so se protesti začeli, je bilo v spopadih s policijo ubitih najmanj 46 ljudi, medtem ko so v skoraj tretjini države oblasti razglasile izredne razmere.

Zaradi nasilja na protestih so oblasti zaprle največjo turistično znamenitost v državi Machu Picchu, potem ko so že prej prekinile železniške povezave do tja, saj so protestniki poškodovali tire. Ob vznožju gore, v kraju Aguas Calientes, je tako obstalo več kot 400 ljudi, od tega 300 tujcev.

Protesti v Peruju so izbruhnili, ko je Castillo hotel razpustiti kongres in uvesti vladanje z dekreti, vendar so ga odstavili in aretirali. Protestira večinoma revno prebivalstvo perujskega podeželja, ki mu ostaja zvesto.