Laura Winham Svet24.si

Laura od sveta pozabljena tri leta mrtva ležala v...

love-island1 Svet24.si

Za 13 milijonov evrov lahko kupite del znamenitega...

2023-01-27 13.43.36 Necenzurirano

V posmeh državi: Snežičevi plakati pred vrati ...

bobnar golob bobo Reporter.si

Tatjana Bobnar ni šla v Tacen: v pisarni na ...

adam delius Ekipa24.si

Olimpija zahteva 2,5 milijona evrov za mladeniča,...

Iryna Osypenko Njena.si

Iryna Osypenko zaradi hudega stresa močno ...

doncic poskodba Ekipa24.si

Največji šok! Luka Dončić s hudo poškodbo, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kaos v Peruju: iz Machu Picchuja rešili 400 turistov

Deli na:
Kaos v Peruju: iz Machu Picchuja rešili 400 turistov

Machu Picchu - Foto: Profimedia

Reševalci so v soboto evakuirali okoli 400 turistov, ki so obtičali v inkovskem mestu Machu Picchu, je sporočilo perujsko ministrstva za turizem, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Znamenitost so zaradi neredov, ki pretresajo Peru, v soboto za nedoločen čas zaprli.

"Danes popoldne je bilo 418 domačih in tujih turistov prepeljanih iz mesta Machu Picchu v Cusco," je v soboto zvečer po lokalnem času sporočilo ministrstvo, ki je na Twitterju objavilo tudi fotografije vlaka s potniki.

V Peruju se nadaljujejo protesti privržencev odstavljenega predsednika Pedra Castilla, ki zahtevajo predčasne volitve in odstop predsednice Dine Boluarte. Od začetka decembra, ko so se protesti začeli, je bilo v spopadih s policijo ubitih najmanj 46 ljudi, medtem ko so v skoraj tretjini države oblasti razglasile izredne razmere.

Zaradi nasilja na protestih so oblasti zaprle največjo turistično znamenitost v državi Machu Picchu, potem ko so že prej prekinile železniške povezave do tja, saj so protestniki poškodovali tire. Ob vznožju gore, v kraju Aguas Calientes, je tako obstalo več kot 400 ljudi, od tega 300 tujcev.

Protesti v Peruju so izbruhnili, ko je Castillo hotel razpustiti kongres in uvesti vladanje z dekreti, vendar so ga odstavili in aretirali. Protestira večinoma revno prebivalstvo perujskega podeželja, ki mu ostaja zvesto.