sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

skrito-v-raju Njena.si

Markov oče skupaj z gledalci izvedel skrivnost ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kanadska policija ubila skrajneža IS, ki je sprožil eksplozivno napravo

Deli na:
Kanadska policija ubila skrajneža IS, ki je sprožil eksplozivno napravo

Foto: Getty Images

Kanadska policija je v sredo ubila moškega, ki je v taksiju sprožil eksplozivno napravo. Oblasti so včeraj sporočile, da je bil 24-letni Aaron Driver simpatizer skrajne skupine Islamska država, pred tem pa so v zvezi z njim prejele namig ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je FBI prestregel videoposnetek, na podlagi katerega so našli dotlej neznanega moškega, za katerega je bilo na podlagi zbranih informacij jasno, da je v zaključni fazi priprav na napad z doma narejenimi bombami.

Policija je sumila, da bi moški napad lahko izvedel v 72 urah v "urbanem središču". Skupaj s protiterorističnimi strokovnjaki so moškega kmalu identificirali kot Aarona Driverja in ga izsledili v mestu Strathoy v Ontariu pred zgradbo, kjer je živel skupaj s svojo sestro.

Ko so prišli na kraj, je moški ravno sedal na zadnji sedež taksija. Ko so se mu policisti približali, je na zadnjem sedežu sprožil eksplozivno napravo, s čimer je vozniku prizadejal manjše poškodbe, policisti pa so ga takoj ustrelili.

"Če bi moški kraj zapustil pred našim prihodom, bi se zgodba gotovo razpletla drugače," je dejala poveljnica kanadske policije Jennifer Strachan. Poudarila je, da bi imel lahko incident popolnoma drugačen konec s precej večjim številom mrtvih.

Driverja so junija lani aretirali zaradi pritožb o ekstremističnih objavah na družbenih omrežjih. Nato so ga pod nadzorom sodišča izpustili. Na prostosti bi se moral udeležiti svetovanja verskega voditelja, nositi elektronsko zapestnico in se izogibati internetu, a pristojni organi spoštovanja teh ukrepov niso preverjali.

Ukrepe so nato omilili in bi jih ta mesec v celoti odpravili, še navaja AFP.