Revija Reporter
Slovenija

Nekompatibilnost z novim ministrom naj bi danes odnesla direktorja policije Veličkega

STA

4. okt. 2018 5:55

Deli na:

Simon Velički

Bobo

Vlada bo danes predvidoma obravnavala predlog ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja za razrešitev generalnega direktorja policije Simona Veličkega. Na dnevnem redu je tudi predlog novele zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki predvideva umik masovnega avtomatičnega informativnega izračuna za letne pravice iz javnih sredstev.

Minister za notranje zadeve bo vladi predvidoma predlagal, naj za v. d. generalnega direktorja policije namesto Veličkega imenuje dosedanjo namestnico Tatjano Bobnar.

Pravna podlaga za zamenjavo Veličkega je lahko zakon o javnih uslužbencih, ki omogoča pristojnemu ministru oz. vladi, da v enem letu od nastopa funkcije razreši generalnega direktorja ne glede na razloge.

Uradno sicer ni znano, kakšni naj bi bili razlogi za zamenjavo Veličkega, neuradno pa je slišati, da gre za nekompatibilnost med njim in Poklukarjem. Spletni portal Siol.net je poročal, da naj bi se po nekaterih informacijah Poklukar tako odločil, ker je presodil, da bo nekatere načrtovane spremembe v ustroju in delovanju policije lažje izpeljal z novim imenom na vrhu policije.

Vlada naj bi danes imela na mizi tudi novelo zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Z njo pristojno ministrstvo predlaga umik masovnega avtomatičnega informativnega izračuna za letne pravice iz javnih sredstev, ki naj bi se začel uporabljati 1. septembra 2019, in ohranitev mesečnega preverjanja izpolnjevanja pogojev za nadaljnje prejemanje letne pravice, ki se iztečejo z decembrom letos.

Cilj sprememb je, da se bo prehod na nov sistem podaljševanja letnih pravic iz javnih sredstev, tj. s strani centrov za socialno delo po uradni dolžnosti, opravil kakovostno, z manj težavami, zaostanki in tudi lažje za tiste, ki bodo vodili postopke odločanja o letnih pravicah iz javnih sredstev, je navedeno v gradivu.