krava Svet24.si

Krava napadla ženico, ta se je sama splazila do ...

soba študentka 250 Svet24.si

Začel se je lov na študentske postelje, ...

Ursula Gawish in Damijan Janković Necenzurirano

Damijan Janković nič več v osebnem stečaju. ...

novak jansa pl sr Reporter.si

Janša Novakovi očita, da je v tujini kritizirala...

slovenija Ekipa24.si

Škandal! Glejte, kakšnega zadetka v Zenici niso ...

alex-the-dancer Njena.si

Zabavljač 'Alex the dancer' v resnici komaj ...

porsche doncic Ekipa24.si

Želite kupiti Dončićevo 'zverino'? Lukov ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kairo po sprejetju osnutka nove ustave spet zajeli protesti

Deli na:
Kairo po sprejetju osnutka nove ustave spet zajeli protesti

Foto: Reuters

Več tisoč protestnikov, ki so se najprej zbrali na Kongresnem trgu v Ljubljani, se je premaknilo pred DZ, in sicer na del Trga republike, ki ni ograjen, ter na Šubičevo cesto. Začele so pokati tudi petarde, a so jih nekateri drugi protestniki izžvižgali. Zagorele so tudi bakle.

Policisti so protestnike večkrat opozorili, da shod ni prijavljen, in jih pozvali, naj ne kršijo reda in miru. Trg republike pred DZ je sicer ograjen do polovice. Zaprte so ulice v okolici predsedniške in vladne palače ter DZ.

Posebne policijske enote so v pripravljenosti, a protestni shod za zdaj poteka mirno. Protestniki policistom podarjajo rože in z vzkliki pozivajo k višjim plačam za policiste. Ljudje so dobili tudi letake z navodili, naj protestirajo mirno, ne pijejo alkohola in se izogibajo izgrednikom.

Protestnikom se je sicer pridružila tudi skupina nekaj deset protestnikov, oblečenih v črno in s kapucami. Izgredov za zdaj ni.

Protestniki svoja stališča izražajo predvsem s transparenti, vzkliki in žvižgi. S seboj so prinesli rože, večinoma nageljne in vrtnice, transparente, sveče, slike politikov in letake. Predvsem se zavzemajo za korenite spremembe. Sporočajo, da je tajkune in lopove treba zapreti, kapitaliste pa razlastiti.

Politikom, sodnikom in sindikalistom pa sporočajo, da so odgovorni za stanje v državi. "Tukaj nismo ne levi ne desni, ampak ogoljufani," navaja eden od napisov, nekaj ljudi pa nosi majice, ki sporočajo, da je treba hoditi med ljudmi in ne po njih.

Policijske patrulje so tudi na Prešernovem trgu in pred Magistratom, a tam protestnikov ni.