Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kaczynski: Moški postanejo alkoholiki po 20 letih prekomernega pitja, ženske pa že po dveh

Deli na:
Kaczynski: Moški postanejo alkoholiki po 20 letih prekomernega pitja, ženske pa že po dveh

Jaroslaw Kaczynski - Foto: Facebook

Vodja konservativne poljske vladajoče stranke Jaroslaw Kaczynski je minuli konec tedna izrazil obžalovanje zaradi nizke rodnosti na Poljskem, krivdo zanjo pa pripisal mladim Poljakinjam, ki po njegovi oceni popijejo preveč alkohola. Njegove izjave so sprožile plaz kritik iz opozicije in v neodvisnih medijih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V sobotnem govoru v kraju Elk na severovzhodu Poljske je Kaczynski ocenil, da je demografska slika Poljske med drugim slaba "zaradi določenega vedenja ljudi, še posebej žensk". "Če se bo nadaljevalo stanje, ko do 25. leta ženske pijejo toliko kot njihovi moški vrstniki, ne bo otrok," je dejal.

Ob tem je pripomnil, da moški postanejo alkoholiki, če dvajset let uživajo preveč alkohola, ženske pa so alkoholičarke že po dveh letih prekomernega pitja. Te informacije je, kot je dejal, dobil od nekega zdravnika, ki mu je povedal, da mu je uspelo alkoholizma ozdraviti tretjino svojih moških pacientov, a nobene ženske.

Kaczynski je tudi poudaril, da ni naklonjen temu, da bi ženske imele otroke zelo mlade, ker "mora ženska dozoreti, da bi bila lahko mati". "Če pa do 25. leta veliko pije - malo se šalim - se na tem področju ne obeta nič dobrega," je dodal predsednik stranke Zakon in pravičnost (PiS), ki sam sicer nima otrok.



Kaczynski, ki je na turneji za pridobivanje privržencev za svojo stranko pred parlamentarnimi volitvami prihodnje leto, je vprašanje rodnosti izpostavil tudi v nedeljo v Olsztynu na severovzhodu Poljske. "Včeraj sem dejal, da mlade ženske tekmujejo z moškimi pri pitju alkohola. To je škodljivo," je poudaril. Dodal je, da mora politik, če za to ve, o tem tudi spregovoriti, ker gre za škodljivo stvar.

Po podatkih poljskega statističnega urada rodnost na Poljskem nekaj let zapored upada. Leta 2020 je bila stopnja rodnosti 1,378, da bi se izognili zmanjševanju števila prebivalstva pa bi morala biti 2,1.

Stranka PiS, ki je na oblasti od leta 2015, je za zvišanje rodnosti med drugim uvedla več sto evrov prispevka družini za drugega in vse nadaljnje otroke.